Ušetřete za auto. 10 úsporných levných vozů

Michal Karat
31. 3. 2012 18:30
Šetřit se musí umět. V případě aut zdaleka nejde jen o spotřebu
Foto: Aktuálně.cz

Automobilů se zázračně nízkou spotřebou najdete na českém trhu spoustu. Jenže mnoho těch, které se chlubí odběrem nižším než čtyři litry na 100 kilometrů, stojí hodně přes 300 tisíc korun. My jsme pro vás vybrali ta nejúspornější auta, která ale současně mnoho nestojí.

Zapomeňte na diesel

Symbolem úspornosti je sice v posledních letech naftový motor, ale kdo nenajede mnoho desítek tisíc kilometrů ročně, obvykle nic neušetří. Vysoké ceny malých aut s turbodiesely usměrňují poptávku po úsporném ježdění k litrovým kubaturám, do nichž se lije benzín.

Následující přehled je tvořen aktuálními akčními nabídkami. Prioritou při jeho sestavování byla nízká kombinovaná spotřeba, v těsném závěsu za ní pak byla cena. Všechny vozy z našeho přehledu mají umět jezdit za méně než 5 litrů benzinu na 100 km a všechny se dají koupit do 250 tisíc korun.

Korea vs. ČR

Zřejmě nejzajímavější nabídkou z pohledu spotřeby a ceny dnes disponují značky Kia a Škoda. Kia Picanto se základním motorem 1,0 a samočinným vypínáním a startováním motoru ISG umí jezdit za 4,1 l/100 km. Podobně je na tom se spotřebou Škoda Citigo s paketem Greentec. Kiu pořídíte za necelých 197 tisíc korun, Citigo za necelých 199 tisíc korun.

Taky další trojice aut s nízkou spotřebou vzniká v ČR. Jde o nedávno modernizované kolínské trio Citroën C1, Peugeot 107 a Toyota Aygo. Zatímco modely francouzských značek umí 100 km urazit se 4,3 l/100 km, Toyota udává pro Aygo spotřebu 4,4 l/100 km. Citroën má nejnižší akční cenu (164.900,-Kč), ale při porovnání s konkurenty je nezbytné vzít v úvahu jednodušší rozsah standardní výbavy, abyste dostali představu o tom, co za kolik kupujete.

Japonsko vs. Evropa

Nízká spotřeba je doménou miniaut. To je zřejmé i z první poloviny TOP10. Úsporná a přitom dostupná miniauta umí vyrábět automobilky nejen v Koreji a v ČR, ale taky ve Francii, Itálii nebo v Japonsku.

Alternativou k zavedené konkurenci je Suzuki Alto. Jeho jednoduchá technika zvládá kombinovanou spotřebu 4,4 l/100 km. S bohatou výbavou přijde na méně než 200 tisíc korun.

Sedmá příčka našeho přehledu patří Renaultu Twingo. Za 164 900 Kč dostanete třídveřové auto, jehož spotřeba se má vejít do 4,5 l/100 km.

Černým koněm tohoto žebříčku je Suzuki Splash. Jedno z nejprostornějších aut této kategorie umí jezdit za 4,8 l/100 km a s klimatizací jej pořídíte za necelých 210 tisíc korun.

Závěr desítky nejúspornějších a přitom dostupných aut tvoří loňské novinky: Toyota Yaris a Fiat Panda. Yaris se chlubí spotřebou 4,8 l/100 km a cenou 229 900 Kč. Fiatova Panda vystačí se 4,2 l/100 km a stojí 239 900 korun.

Podívejte se také na fotogalerii nejúspornějších aut.

Vyberte nejošklivější auto světa! Hlasujte v anketě zde.


 

 

Právě se děje

Další zprávy