Tři Toyoty, dvě Dacie, kde je Škoda? Začali Evropani při nákupu nového auta šetřit?

Tři Toyoty, dvě Dacie, kde je Škoda? Začali Evropani při nákupu nového auta šetřit?
Za první dva měsíce roku 2024 si Dacii Sandero pořídilo 45 312 Evropanů, oproti stejnému období loňského roku jde o nárůst 16,5 procenta. Sandero je tak letos nejprodávanějším vozem.
Druhá příčka trochu překvapivě patří Golfu s 37 577 prodanými kusy. Zásluhu na tom mají hlavně únorové prodeje, které meziročně stouply o polovinu.
Peugeot 208 je atraktivní na pohled a navíc dobře jezdí. Za první dva měsíce si jej pořídilo 34 052 Evropanů a patří mu bronzová příčka.
Bramborová medaile tentokrát směřuje k Toyotě Yaris Cross, v Evropě získala 32 390 zákazníků.
Foto: Dacia
Jakub Stehlík Jakub Stehlík
25. 3. 2024 6:00
Dacia Sandero je na nejlepší cestě stát se evropským bestsellerem. O prvenství se překvapivě pere s Volkswagenem Golf, jehož prodeje meziročně stouply o polovinu.

Vyhrála v lednu, téměř jistě vyhraje také v únoru: Dacia Sandero je nejprodávanějším vozem v Evropě již druhý měsíc po sobě. Podle údajů společnosti Dataforce, která shromáždila 98 procent údajů o prodejích v EU a také na Islandu, v Lichtenštejnsku, Norsku, Švýcarsku a Velké Británii, má rumunský hatchback náskok zhruba osm tisíc prodaných vozů před druhým Volkswagenem Golf a třetím Peugeotem 208. Zbývá ještě dopočítat data z Irska, Chorvatska a Slovinska, která však pořadí pravděpodobně neovlivní.

Tesla Model Y, který kraloval žebříčku hlavně v závěru loňského roku, se za první dva měsíce roku 2024 propadl až na sedmé místo. Skončil těsně za Škodou Octavia, která se kolem pátého místa pohybuje dlouhodobě. S prodejními čísly nejúspěšnější škodovky tak výrazně nezamával ani očekávaný facelift.

V žebříčku TOP 20 za leden a únor je Octavia také jediným zástupcem z Mladé Boleslavi, další škodovky najdeme až na 30. a 31. místě, kde se s prodejem zhruba 16 tisíc aut umístil Karoq a Kamiq. Fabia, které se prodalo něco přes 15 tisíc, obsadila 35. pozici.

Naopak Toyota a Volkswagen mají v první dvacítce hned tři modely, Dacia, Peugeot a Renault po dvou. Zajímavostí je druhé místo pro Volkswagen Golf, jehož prodeje v únoru poskočily o 51,8 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Navzdory meziročnímu růstu může být sedmá pozice Tesly Y překvapením. Loni však touto dobou skončila až na 35. místě, aby se pak v celoročním žebříčku propracovala na samý vrchol.

Zopakovat loňský úspěch však pro ni nebude snadné, protože automobilku trápí nevyřešená situace kolem zaměstnanců Tesly ve Švédsku, v březnových výsledcích se nepochybně projeví také neplánovaná odstávka berlínské Gigafactory, kterou začátkem března napadli žháři. Kromě toho automobilka minulý týden Teslu Y skokově zdražila o 50 tisíc korun.

Druhá nejprodávanější Tesla, hatchback Model 3, se úspěchu Ypsilonu ani neblíží - za první dva měsíce skončil v žebříčku na 40. místě. A to navzdory skutečnosti, že jeho prodeje meziročně poskočily o 145 procent na 14 709 kusů. Zvýšenému zájmu o Teslu 3 pomohl nedávný facelift, modernizovaná verze "trojky" se v Evropě prodává od 10. ledna.

Podrobnosti o dvacítce nejúspěšnějších aut v Evropě přinášíme v galerii.

 

Právě se děje

Další zprávy