Toyota začíná opět nabízet dodávku. Pochází z Francie

Radek Pecák Radek Pecák
28. 1. 2014 6:23
Základní cena varianty Van činí 549 900 Kč
Na přídi se vyměnilo logo.
Na přídi se vyměnilo logo. | Foto: Toyota

Toyota uvádí na tuzemský trh dodávku Toyota Proace. Podstatně tak rozšiřuje nabídku svých užitkových vozů, kde byl dosud pouze pickup Hilux.

ProAce je ovšem ve skutečnosti vůz, který se již prodává jako Citroën Jumpy nebo Peugeot Expert. Všechny tři vozy jsou technicky zcela shodné, odlišuje je pouze design přídě. Ve Francii, konkrétně v závodě PSA v Sevelnordu, se také vůz pro všechny tři značky vyrábí.

V Česku bude automobil nabízen za cenu začínající na úrovni 549 900 Kč bez DPH.

V nabídce bude celkem 28 verzí. K dispozici jsou vozy ve dvou různých délkách a dvou výškách, s možností volit mezi nákladovým prostorem o objemu 5m3, 6m3 nebo 7m3. Nosnost je buď rovná jedna tuna nebo dvanáct set kilogramů.

Model Proace lze kromě toho objednávat ve variantě Panel Van (bez prosklení), Glass Van (s prosklením) nebo šestimístné verzi Kombi Van. V případě 6místního provedení Kombi Van je objem nákladového prostoru buď 2,9 m3 neb o 3,6 m3 v závislosti na zvolené konfiguraci.

Tvar je ideálně přizpůsoben pro přepravu nákladu.
Tvar je ideálně přizpůsoben pro přepravu nákladu. | Foto: Toyota

Sedadlo předního spolujezdce je koncipováno jako samostatné, nebo jako dvoumístná lavice. Jeho součástí je středová konzola, kterou lze sklopit, a vytvořit tak stoleček s praktickým úložným prostorem. Verze Kombi Van pak přidává druhou řadu s lavicí pro 3 cestující.

V sériové výbavě je elektrické ovládání oken a centrální zamykání s dálkovým ovládáním. Za příplatek lze pořídit manuální klimatizaci, audio soustavu s připojením Bluetooth pro telefonování hands-free, tempomat a elektricky ovládaná/vyhřívaná zpětná zrcátka.

Snadnou přístupnost nákladového prostoru zajišťuje i nízký práh (pouhých 562 mm nad zemí). Po otevření zadních dveří s nezkrácenou výškou vznikne vstupní otvor prostor o šířce 1273 mm, resp. výšce 1272 mm (až 1630 mm v provedení se zvýšenou střechou). Boční posuvné dveře mají šířku 924 mm. Délka nákladového prostoru je 225 nebo 258 centimetrů.

Uvnitř si lze zřídit mobilní kancelář.
Uvnitř si lze zřídit mobilní kancelář. | Foto: Toyota

Všechny varianty Proace se chlubí nákladovým prostorem o šířce 1600 mm, s maximální šířkou 1245 mm mezi podběhy zadních kol. Do nákladového prostoru tak lze naložit 2 (L1), resp. 3 (L2) standardní euro-palety.

Pohon vozu obstarávají turbodiesely 1,6 nebo 2,0 l Jednotka 1,6 l (90 k / 180 Nm) spolupracuje s pětistupňovou manuální převodovkou, zatímco pohonné jednotky 2,0 l (buď 128 k / 320 Nm nebo 163 k / 340 Nm) se dodávají s šestistupňovým manuálním ústrojím. Pro nejvýkonnější agregát lze zvolit i moderní šestistupňovou automatickou převodovku. ¨

Díky palivové nádrži o objemu 80 l vykazuje Toyota Proace ve verzi se vznětovým motorem 2,0 l (buď 128 k, nebo 163 k) přibližný jízdní dosah až 1250 km (v kombinovaném cyklu). 

 

Právě se děje

Další zprávy