Toyota už vyrobila přes 7 milionů hybridů a chystá nové typy

Radek Pecák Radek Pecák
20. 10. 2014 6:32
Během tohoto a příštího roku chce navíc automobilka svoji nabídku hybridů rozšířit o dalších patnáct aut.
Model Prius je pro Toyotu nadmíru důležitý.
Model Prius je pro Toyotu nadmíru důležitý. | Foto: Aktuálně.cz

Už přes sedm milionů vozů s hybridním pohonem prodala po celém světě japonská automobilka Toyota. 

V tiskové zprávě společnosti Toyota Motor Corporation se konstatuje, že celosvětové úhrnné prodeje hybridních modelů této automobilky přesáhly k 30. září celkový objem 7 milionů vozů (přesně 7,053 mil.)

Poslední milion se přitom podařilo prodat v rekordní době devíti měsíců.

V nabídce Toyoty bude 40 hybridů

V současnosti značka nabízí celkem 27 typů osobních automobilů s hybridním pohonem. Navíc ještě jeden s možností nabíjení baterií ze zásuvky.

Během tohoto a příštího roku chce navíc automobilka svoji nabídku hybridů rozšířit o dalších patnáct aut. První na řadě je Lexus RC 300h, jenž bude uveden na trh v druhé polovině letošního října.

Podle výpočtů automobilky Toyota pak hybridní vozy vyráběné touto společností k 30. září 2014 přispěly ke snížení emisí CO2  přibližně o 49 milionů tun.

Výpočet vychází z porovnání s vozy srovnatelné velikosti a jízdních výkonů poháněnými klasickým zážehovým motorem. Toyota rovněž odhaduje, že její vozy s hybridním pohonem pomohly ušetřit přibližně 18 miliard litrů benzínu (v porovnání s vozy podobné velikosti poháněnými klasickým zážehovým motorem).

První hybridní elektromobil Coaster vyrobila Toyota v srpnu roku 1997 a již o čtyři měsíce později přišla na trh první generace nejúspěšnějšího hybridního vozu světa - modelu Prius.

Jeho současná generace dostane příští rok nástupce.

 

Právě se děje

Další zprávy