Toyota Corolla v 11. provedení. Prodej začne ve čtvrtek

Radek Pecák Radek Pecák
28. 7. 2013 6:57
Vnější délka vozu už přesahuje 460 centimetrů
Základní cena v ČR je 364 900 Kč
Základní cena v ČR je 364 900 Kč | Foto: Toyota

Původní roli Toyoty Corolla, jakožto rodinného hatchbacku v kategorii nižší střední třída, už před lety převzal model Auris. Jméno Corolla tedy zůstalo vyhrazeno pouze pro sedan.

Ve čtvrtek se začne v České republice prodávat již 11. generace tohoto vozu s veleslavným jménem. Jedná se už o pořádný kus auta. Vnější délka je 462 centimetrů, šířka 177 a půl centimetru a výška 146 a půl centimetru.

Rozvor 270 centimetrů je zárukou dostatečného prostoru pro kolena zadních cestujících.

Na druhou stranu 452 litrů objemu zavazadlového prostoru je jen průměrná hodnota.

Interiér odpovídá duchu současných Toyot
Interiér odpovídá duchu současných Toyot | Foto: Toyota

Základní verzí v České republice bude corolla poháněná benzinovým čtyřválcem 1,33 s výkonem 73 kW. Ten je spojen se šestistupňovou manuální převodovkou. Za cenu 364 900 Kč zákazník dále získá elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, LED světla pro denní svícení, sadu na opravu pneumatik, dvouzónovou automatickou klimatizaci, elektricky ovládaná přední i zadní okna, kožený volant a hlavici řadicí páky, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, rádio s CD přehrávačem a dotykovým displejem, který zobrazuje i data z palubního počítače, dálkově ovládané centrální zamykání a sedm airbagů.

S dieselovým motorem je spotřeba pod pět litrů

Za vyšší výbavu style se připlácí 60 tisíc Kč. V té je pak mimo jiné i vyhřívání předních sedadel, mlhová světla, kola z lehkých slitin, tempomat, parkovací kamera a parkovací senzory společně se samočinný parkovacím asistentem či bezklíčkové odemykání a startování vozu. Řada zájemců o tento vůz ale pravděpodobně sáhne po paketu exklusive, který za příplatek 25 000 obsahuje většinu prvků ze zmíněné vyšší výbavy. 

Zavazadlový prostor ukrytý v zádi není z nejobjemnějších
Zavazadlový prostor ukrytý v zádi není z nejobjemnějších | Foto: Toyota

Pod kapotu lze kromě základního motoru 1,33 získat i další zážehový motor 1,6 (97 kW), se kterým vůz může dosáhnout až maximální rychlost 200 kilometrů v hodině a také dieselový agregát 1,4 D. Jeho výkon je 66 kW, auto s ním jede maximálně 180 km/hod, ale jeho spotřeba je jen 4,9 litru nafty na sto kilometrů. Nejlevnější novou corollu se vznětovým motorem lze nyní v ČR pořídit za 424 900 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy