Touaregem přes Asii. Z Melbourne do Petrohradu

Tomáš Rybecký
31. 7. 2012 8:57
Dobrodruh se vydal s VW Touareg na rekordní cestu
Foto: Aktuálně.cz

Rainer Zietlow vyrazil se svým týmem na novou rekordní jízdu. I u nás známý dobrodruh chce překonat 23 tisíc kilometrů z australského Melbourne do ruského Petrohradu ve Volkswagenu Touareg poháněném standardním motorem. Zietlow chce trasu překonat za méně než tři týdny.

Tým vyrazil z Melbourne ve voze vybaveném výztužným rámem pro případ převrácení a druhou nádrží paliva. Na zvolené trase projede téměř všemi klimatickými a vegetačními pásmy, takže bude muset snášet extrémní horko, přívalové deště, písečné bouře a rozdíly v nadmořské výšce.

Test hospodárnosti

Rainer Zietlow je na úkol velmi dobře připraven díky ekologickému třílitrovému motoru V6 TDI Clean Diesel s 225 k. V porovnání s ostatními vozidly této kategorie, poháněnými zážehovými motory, spotřebuje terénní Volkswagen o 30 % méně paliva a vypouští až o 25 procent méně emisí CO2.

Ve stylu dřívějších vojenských kurýrů se Rainer Zietlow pokusí doručit dopis od primátora Melbourne nejvyššímu představiteli Petrohradu. Melbourne letos slaví 175. výročí od svého pojmenování a od roku 1989 je také partnerským městem Petrohradu.

Díky systému GPS, který zaznamenává polohu výpravy každých 30 minut, mohou všichni zájemci sledovat rekordní jízdu v reálném čase na internetové stránce www.touareg-russtralia.com.

 

Právě se děje

Další zprávy