Parkují za vás, poznají klokana i hloubku řeky. Co díky technologiím umí nejmodernější auta

Parkují za vás, poznají klokana i hloubku řeky. Co díky technologiím umí nejmodernější auta
Detekce téměř všeho - Moderní auta už umí poznat, že jim do cesty vstoupil chodec. Pokud řidič nezareaguje, dupnout na brzdu. Jak se technologie vylepšuje, dokážou rozpoznat stále více druhů dalších živých překážek. Třeba sobů nebo klokanů.
Virtuální návod - Nevíte k čemu slouží ten čudlík na palubní desce a nechce se vám listovat tlustým papírovým návodem. Hyundai nabídne virtuální návod. Stačí pomocí speciální aplikace namířit na dané tlačítko a hned se zobrazí co umí.
Touchpad - Zadávání adresy do navigace je pomocí otočného ovladače nebo dotyku nepohodlné a během jízdy také poměrně nebezpečné. Proto se už v některých autech objevuje touchpad. Na něj lze „kreslit“ prstem jednotlivé znaky. Aby bylo zadání jisté, hlas vám písmeno přečte zpět.
Poloautomatické řízení - Věk autonomně jezdících aut se blíží. Do té doby se ale ještě chystá poloautomatické řízení, které se bude hodit třeba na dálnici. Vůz sám zvládá udržovat odstup, dodržovat rychlost a v případě potřeby měnit jízdní pruh. Umí to už Tesla a teď se chce předvést Volvo.
Foto: Výrobci
Jan Markovič Jan Markovič
2. 4. 2016 8:14
Klokan přes cestu? Žádný strach, moderní auto ho pozná a včas zabrzdí, aby nedošlo k nehodě. Rozpoznávání zvířat a dalšího nebezpečí na silnici je jednou z moderních technologií, které ulehčují řidičům život. Automobilky vyvíjí mnohem víc zajímavých elektronických pomocníků. Nejnovější auta tak lze kontrolovat gesty nebo si je rovnou vyparkovat z garáže na dálkové ovládání. Podívejte se, co všechno už umí.

Parkování na dálkové ovládání nabízí třeba BMW 7 (přečtěte si jeho recenzi zde) nebo nový Mercedes-Benz E, se kterým jsme se mezi prvními svezli v Portugalsku. Naše dojmy najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy