Švédský luxus za milion: Volvo uvedlo na český trh nový sedan a kombi. Láká na bezpečí i cenu

Jan Markovič Jan Markovič
5. 5. 2016 14:38
Na českém trhu jsou dva nové modely Volvo. Patří do kategorie vyšší střední třídy, utkají se tedy s německou luxusní trojicí Mercedesem E, BMW řady 5 nebo Audi A6. Proti nim nasadí nejen nápadný švédský design, ale i svou pověstnou bezpečnost. Stejně jako v případě nového SUV XC90 ale nabídnou jen čtyřválcové motory.
Základní motorizací pro model S90 je turbodiesel s označením D3 FWD Drive-E o výkonu 150 koní, který je v Česku k dostání od 1 039 400 korun.
Základní motorizací pro model S90 je turbodiesel s označením D3 FWD Drive-E o výkonu 150 koní, který je v Česku k dostání od 1 039 400 korun. | Foto: Jan Markovič

Volvo uvedlo na český trh luxusní sedan S90 a od něj odvozené kombi V90. Vozy jsou dalšími z nové generace modelů této severské automobilky. Podobně jako Volvo XC90 využívají modulární platformu SPA. Ačkoliv se vozy představily nyní, reálně se na silnicích objeví až na podzim.

To nebrání českému zastoupení v tom, aby už mohlo začít přijímat objednávky. Základní motorizací pro model S90 je turbodiesel s označením D3 FWD Drive-E o výkonu 150 koní, který je v Česku k dostání od 1 039 400 korun. Kombi V90 vyjde s tímto pohonem na 1 106 400 korun, tedy o 67 tisíc korun dráž. Cenově se tedy Volvo drží poměrně při zemi.

Volvo S90 a V90 se na českém trhu nabízí celkem ve dvou benzinových a sedmi naftových variantách. K dispozici jsou verze s pohonem předních kol i 4x4. K řazení poslouží šestistupňová manuální převodovka, nebo automaty Geartronic se šesti a osmi rychlostními stupni. Specialitou je pak plug-in hybrid T8 Twin Engine AWD spojující benzinový motor s elektromotorem. Ten zatím ale svou českou cenu nezná.

Oba vozy jsou součástí známé strategie Volva, které tvrdí, že v roce 2020 nezahyne na palubě jeho vozů jediný člověk. Proto jsou také nadité sadou bezpečnostních asistentů. Kromě toho lákají i na nápadný design. Příď je silně podobná SUV XC90, zatímco záď je pro Volvo nově navržená, takže působí trochu nezvykle. Proti německým luxusním vozům ale může být nevýhodou fakt, že pod kapotou nových švédských aut jsou k dostání jen čtyřválcové motory.

Kompletní informace a ceníky automobilů značky Volvo najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy