Studenti v Plzni staví novou formuli

Radek Pecák Radek Pecák
20. 5. 2010 6:27
auto

Tým UWB Pilsen Racing Team, který působí na Fakultě strojní Západočeské univerzity, staví novou formuli. Chce totiž v září uspět v závodě univerzitních formulí v italském Varano de´Melegari. Cílem je umístění do 15. místa absolutní klasifikace. 

Nový monopost nese název Evo2010. Hotový má být koncem června, aby o prázdninách absolvoval důkladné testování. Oproti loňské formuli má být novinka menší, lehčí, a přitom výkonnější. Počítá se například i s robotizovanou převodovkou nebo kontrolou trakce zamezující prokluzu kol.

Foto: Aktuálně.cz

„Při závodech formule SAE se hodnotí řada různých věcí včetně nákladů na výrobu, designu či bezpečnosti. Mezi dynamickými testy je pak třeba sprint na 75 metrů, slalom nebo kroužení osmiček. Těmto disciplínám chceme nový vůz přizpůsobit. Loňský model byl oproti konkurenci větší a hodil se spíše na klasické závody na okruzích," říká Ing. Jiří Barták z katedry konstruování strojů, který zajišťuje chod celého týmu.

Loňský model má hmotnost 295 kilogramů. Evo2010 může být lehčí až o třetinu. Jednotlivá kila se ušetří  hlavně na rámu, ramenech pro zavěšení kol, samotných kolech či brzdách. Akcelerace vozu má být lepší díky výkonnějšímu motoru se speciální řídící jednotkou s vlastním programem.

Kromě základních komponent motoru a několika dalších specifických dílů lze auto označit jako Made in ZCU. „Vnější podobu navrhuje student Ústavu umění a designu, konstrukci strojaři a na některých elektronických součástkách spolupracují s kolegy z elektrotechnické fakulty. Kromě toho si studenti sami vyrábí mnohé díly a celý vůz sestavují," říká Ing. Jiří Barták.

V závodech Formule SAE figuruje zhruba 300 univerzitních týmů. Ročně se jede devět závodů. Drtivá většina týmů se ale ročně účastní jen  jednoho či dvou. 

Technické údaje Evo2010:
Motor: Yamaha, 600 ccm
Hmotnost: max. 230 kg
Výkon: cca. 100 koní (v regulích soutěže je omezen průměrem otvoru sání vzduchu)
Zrychlení z 0 na 100 km/h: cca 3 s
Rozměry: rozvor 1700mm, rozchod1190mm Délka 2950mm, výška 1150mm

 

Právě se děje

Další zprávy