Stáčení tachometrů bude trestné, navrhuje ministr Mládek

ČTK ČTK
23. 4. 2014 12:30
Přetáčení tachometrů by mělo být trestným činem od začátku příštího roku. Kontroly bude provádět Česká obchodní inspekce.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek chystá zákonnou iniciativu, která by postihovala podvodné stáčení tachometrů nebo nabízení takové služby jako přečin nebo trestný čin. Soubor legislativních opatření, která chce předložit spolu s ministry spravedlnosti a dopravy, by měl chránit spotřebitele od začátku příštího roku. Uvedl to na středeční tiskové konferenci.

Podvody s upravenými tachometry na prodávaných ojetých autech má kontrolovat Česká obchodní inspekce (ČOI). "Důvěřiví a málo informovaní občané přicházejí o miliardy korun za nekvalitní zboží - ojetá auta, která jsou navíc neekologická a nebezpečná nejen jim samým, ale také dalším účastníkům silničního provozu," řekl Mládek.

Podle Mládka půjde o soubor opatření, včetně novel příslušných zákonů, která by jednak postihovala stáčení jako trestný čin, za který by se pachatel mohl dostat do vězení, a také by zlepšila informovanost spotřebitelů o prodávaných vozech například rozšířením povinně uváděných informací ze strany prodávajícího. Zmínil také možnou povinnost autorizovaných servisů zaznamenávat stav tachometrů do informační databáze.

Nabídka za pětistovku

Přetáčení tachometrů v Česku v současnosti není trestné a na internetu jej nabízí několik desítek firem za zhruba 500 korun. Do loňské novely zákona se postih nakonec nedostal, i když jej návrh původně obsahoval. Trestné je pozměňování stavu ujetých kilometrů například od roku 2005 v Německu, dále v Belgii nebo USA.

"Je plně v odpovědnosti prodávajícího, aby ověřil správnost a pravdivost informací, které spotřebiteli sděluje. Pokud tak neučiní, nejedná s náležitou profesionální péčí, přičemž se nemůže své odpovědnosti zprostit tím, že bez dalšího upozornění spotřebitele uvede ve své nabídce pouze stav tachometru," uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Jednotně v celé EU?

Podle prezidenta ÚAMK Oldřicha Vaníčka by mělo jít o celoevropskou iniciativu. Evropské autokluby začaly prosazovat vytvoření celoevropské kilometrové databanky s údaji autoservisů, ve které by si uživatelé mohli zjistit vývoj počtu ujetých kilometrů v zemi původu. Automobilky by také měly řídicí jednotky vozů lépe proti stáčení zabezpečovat. Jejich přístup zatím ale není jednotný.

Dopravní úřady v Česku by měly mít od příštího roku přístup do evropské databáze Eucaris. To však problém neřeší, protože do databáze úředníci nahlédnou až po koupi a převodu auta na nového majitele.

Byznys za 4,4 miliardy

V Česku loni podle společnosti Cebia změnilo majitele asi 570 000 ojetých osobních vozů s průměrnou cenou 159 000 korun a z toho zhruba 220 000 aut mělo stočený tachometr, nejčastěji o 100 000 kilometrů. Průměrná hodnota na počítadle prodávaných ojetin byla 120 000 kilometrů. Kvůli nižšímu počtu najetých kilometrů mohli prodávající navýšit cenu zhruba o 4,4 miliardy korun. To je přibližně třikrát více, než byla loni hodnota odcizených vozidel.

Podle Vlastimila Friče ze společnosti Cebia, která se zabývá ověřováním původu a stavu vozidel, nejsou výjimkou dovážené vozy, které jsou stočené o 300 000 i více kilometrů. Rekord drží Škoda Superb z Nizozemska stočená ze 750 000 na 250 000 kilometrů.

V Česku se prodejem ojetých aut zabývá kolem 1200 autobazarů, které loni zprostředkovaly prodej 260 000 aut.

Průměrné stáří tuzemského vozového parku je 14 let. Zhruba 60 procent registrovaných osobních aut je starších deseti let.

Podle doporučení ÚAMK si zájemci mohou ověřit stav vozu podle několika znaků. O opotřebení auta může vypovídat stav laku u dveří řidiče, stav přítlačného mechanismu stěračů, stav sedadel, koberečků nebo řadicí páky. O počtu najetých kilometrů napoví i stav tlumičů, kulových čepů, výfuku nebo kompresního tlaku ve válcích.

 

Právě se děje

Další zprávy