Škoda znovu zdražuje svá auta, mají modernější motory

Radek Pecák Radek Pecák
24. 4. 2015 6:31
Nejlevnější varianta modelu Octavia nyní přijde na 347 900 korun. Nejméně zdražil Rapid.
Nejdůležitější model automobilky Škoda..
Nejdůležitější model automobilky Škoda.. | Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav, Praha - Automobilka Škoda podruhé během pěti měsíců plošně zdražuje většinu svých vozů. Výjimkou jsou jen modely Superb a Fabia, u nichž se ceny nemění.

Vyplývá to z informací serveru vybermiauto.cz., který pohyby cen nových automobilů na tuzemském trhu sleduje.

Zdražení se netýká už vyrobených vozů "na skladě", ale pouze těch, které se začnou vyrábět v průběhu května.

Nejprodávanější model - Škoda Octavia - zdražuje o pět až 13 tisíc korun v závislosti na použitém motoru a výbavovém stupni. Nejlevnější teď nově přijde na nejméně 347 900 korun, což je cena za základní výbavu označovanou Ambition s čtyřválcovým benzinovým turbomotorem s výkonem 63 kW.

Zdražily i odvozené verze, například Octavia Scout nyní stojí o tři tisíce více. Nemění se pouze cena Octavie na stlačený zemní plyn (CNG), která zůstává na úrovni 441 900 korun.

Nejméně zdražil vůz Rapid

Nejmenší model Citigo zdražuje o 1800 korun, nejlevnější varianta vyjde na nejméně 197 200 korun.

Cena modelu Yeti - zatím jediného SUV v nabídce Škody Auto - stoupla přinejmenším o osm tisíc korun. Zájemce o tento vůz si musí připravit nejméně 379 900 korun - jde o model poháněný benzinovým turbomotorem 1,2 TSI (81 kW) a ve výbavovém stupni Active s pohonem pouze předních kol.

Nejméně - o jeden až dva tisíce korun - zdražil model Rapid, a to v obou karosářských verzích. Rapid Spaceback nově přijde na 308 900 korun, verze liftback se prodává od 313 900 korun. Pod kapotou základní výbavy se nalézá opět benzinový motor 1,2 TSI s maximálním výkonem 66 kW.

Nižší spotřeba, vyšší výkon

Úpravu cen zdůvodňuje automobilka nutným nasazením nových, modernějších motorů v souvislosti s platností nové emisní normy Euro VI.

"Zákazník získá automobil s nižším dopadem na životní prostředí a bude moci využívat výhody plynoucí z nižší spotřeby paliva při současně vyšším výkonu motoru," tvrdí Vítězslav Pelc, mluvčí tuzemské prodejní organizace Škoda Auto Česká republika.

Navíc se podle něho zlepší výbava automobilů. Při zběžném porovnání jednotlivých prvků v nových a starých cenících ovšem příliš změn zatím vidět není. Nicméně například u modelu Rapid je teď nově ve výbavě rovněž výškově nastavitelné sedadlo spolujezdce.

Zdražuje i konkurence

Už před Škodou zdražila také značka Volkswagen, která zvýšila ceny u vozu Golf v rozmezí od dvou do 22 tisíc korun a u manažerského Passatu o devět tisíc. Kvůli nasazení nových motorů je teď dražší také Ford Focus (o 14 až 18 tisíc korun), připlatí si také zájemci za některé verze levné rumunské Dacie.

Porovnejte si Octavii combi s konkurenčními vozy Hyundai i30 kombi a Peugeotem 308 SW. 

Podrobné informace o změnách v ceníku Škody naleznete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy