První auto s ruskou registrací propadlo státu. Litevci zabavili na hranicích Audi Q7

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
14. 3. 2024 13:00
Jízdu s ruskými registračními značkami netoleruje mnoho zemí, pobaltské státy jsou ale v dodržování nařízení Evropské unie obzvláště důslední. Zatímco však třeba v Estonsku hrozí řidiči takového auta jen pokuta, Litevci vůz na místě zabaví.
Foto: Lietuvos respublikos muitine

Osobní auto s ruskou registrací zadrželi v noci na úterý litevští celníci na hraničním přechodu Medininkai. Podle údajů celní správy jej řídil moldavský občan, který s ním měl v úmyslu pokračovat do Běloruska.

"Při kontrole dokladů se zjistilo, že auto je ve vlastnictví jiné osoby, která se ve voze nenacházela," uvádí web litevských celníků s tím, že Audi Q7 v hodnotě 41 690 eur (necelých 1,1 milionu korun) bylo Moldavanovi zabaveno.

Litva na své území přestala auta s ruskou registrací vpouštět 11. září loňského roku. Lidé, kteří s nimi v Litvě dlouhodobě jezdili, však dostali šest měsíců na přeregistraci. Lhůta ale právě tento týden vypršela.

Výjimku k jízdě s ruskými SPZ tak mají nadále pouze auta mířící do Kaliningradské oblasti na základě takzvaného zjednodušeného tranzitního dokladu. V takovém případě ale nesmí průjezd litevským územím trvat déle než 24 hodin a majitel auta musí být přítomen na jeho palubě.

Ruský list Gazeta cituje zástupce Státní dumy Alexandra Spiridonova, který je přesvědčen, že zabavování aut se stane "běžnou praxí našich západních nepřátel", a vyzval ruské úřady, aby na tuto "kriminální praxi poskytly symetrickou odpověď".

Se zadržováním aut s ruskými "espézetkami" začali loni v létě němečtí celníci, když kontrolovali trajekty připlouvající do přístavu v Travemünde z Lotyšska. Odvolávali se přitom na nařízení Evropské unie číslo 833 z roku 2014, které z Ruska přímo či nepřímo zakazuje nakupovat, dovážet a tranzitovat řadu zboží včetně automobilů.

Toto nařízení bylo původně odpovědí na anexi Krymu, až do roku 2023 jej však nikdo nedával do souvislosti s auty registrovanými v Ruské federaci. Počínání německých orgánů proto vyvolalo mezi zeměmi velkou pozornost, právní výklad Evropské komise však jejich postup nakonec posvětil.

 

Právě se děje

Další zprávy