Google bude spolupracovat s koncernem Fiat-Chrysler. Autonomní vozy vzniknou přestavbou běžného auta

Radek Pecák Radek Pecák
4. 5. 2016 8:14
Firma Google uzavřela dohodu s italsko-americkou firmou Fiat-Chrysler Automobiles. Ta pro ni zatím vyrobí stokusovou ověřovací sérii autonomního vozidla. Vznikne přetvořením běžného velkoprostorového auta.
Chrysler Pacifica uveze až sedm lidí.
Chrysler Pacifica uveze až sedm lidí. | Foto: Chrysler

Vrcholní představitelé firem Google a Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) oznámili spolupráci při výrobě vozidel s autonomním řízením.

Společný výrobek bude technicky vycházet z velkého rodinného vozu Chrysler Pacifica, který byl ve své klasické verzi pro lidské řidiče představen v lednu na autosalonu v Detroitu.

Nejdříve vznikne zhruba stokusová ověřovací série pro další testy a následně by se mělo vyrobit několik stovek kusů, které již budou určeny do prodeje. Tato fáze by měla nastat zhruba za tři až čtyři roky.

Foto: Google blog

Google zatím pro testování svých technologií autonomního řízení využíval miniaturní vozidla, která sám nazývá "koala car". Ta už najezdila 4 miliony testovacích kilometrů, z toho 2,4 v autonomním režimu.

Americký regulační úřad NHTSA již letos v únoru informoval Google, že systém, který jeho auta řídí, by podle federálního zákona bylo možné považovat za řidiče. Byl to důležitý posun k tomu, aby Google získal povolení k provozu takových plně automatizovaných aut v běžné silniční dopravě.

Spojení by mohlo být výhodné pro oba partnery. Google nebude muset investovat do vlastní továrny a získávání specialistů, kteří dokážou proměnit prototyp ve vůz schopný úspěšně projít celým složitým schvalovacím procesem, a Fiat získá přístup k technologiím Googlu. Mít za zády takto ekonomicky silnou firmu se určitě šéfovi FCA Sergio Marchionnemu bude zamlouvat. Již několik let totiž marně hledá strategického spojence. V minulosti byl například několikrát odmítnut ze strany amerických koncernů Ford i General Motors.

Za velmi zajímavý krok dohodu označila rovněž agentura Reuters. Podle ní jde o dosud nejpokročilejší obchodní partnerství mezi automobilkami a americkým Silicon Valley.

 

Právě se děje

Další zprávy