Porsche rozšiřuje nabídku vozů Gran Turismo

Tomáš Rybecký
13. 11. 2013 8:00
Svou vrcholnou modelovou řadu kategorie Gran Turismo Porsche doplnilo o model Panamera Turbo S
Foto: Porsche

Pouze superlativy padají v českém zastoupení automobilky Porsche na adresu nového modelu Panamera S. Ten je nejrychlejším, nejvýkonnějším a nejluxusnějším modelem automobilky. Přináší výkon 570 k, nejvyšší rychlost 310 km/h a špičkové prvky výbavy. Světovou premiéru si vůz odbývá na autosalonu v Tokiu.

Panamera Turbo S má všechny dynamické jízdní asistenční systémy v základní výbavě. Systém Porsche Dynamic Chassis Control omezuje změnou tuhosti stabilizátorů naklánění karoserie, podvozek je zároveň vybaven aktivními tlumiči a adaptivním vzduchovým odpružením. Systém Porsche Torque Vectoring Plus aktivně rozděluje točivý moment mezi kola zadní nápravy a společně s elektronicky řízeným zadním diferenciálem poskytuje lepší trakci. Posilovač řízení Plus mění svůj účinek v závislosti na rychlosti jízdy.

Oproti standardní verzi Panamera Turbo posílila výkon motoru o 50 k, a to díky novým turbodmychadlům a vyššímu tlaku vstřikování paliva. O 50 N.m vzrostl i točivý moment, který vrcholí hodnotou 750 N.m v rozmezí 2250 až 5000 1/min a s funkcí overboost se zvýší až na 800 N.m. Kvůli většímu zatížení součástek jsou například písty vyrobené z nové hliníkové slitiny a pístní kroužky mají speciální povrchovou úpravu. S modelem Panamera Turbo se však shoduje spotřeba, která nevzrostla a drží se na 10,2 l/ 100 km. Díky přepracovanému softwaru řazení je dvouspojková převodovka PDK schopna řadit mezi sedmi rychlostními stupni rychleji, nové Gran Turismo Panamera Turbo S tak zrychlí z klidu na 100 km/h za 3,8 sekundy.

Spojení exkluzivity a sportovnosti v interiéru reprezentuje dvoubarevné kožené čalounění. Přední elektricky ovládaná sedadla, pohyblivá ve čtrnácti směrech, jsou součástí standardní výbavy a pro maximální komfort lze využít paměťovou funkci. Model Panamera Turbo S Executive má ve standardní výbavě také ventilační funkci sedadel. Dvě samostatná sedadla v zadní části vozu s vyklápěcí centrální loketní opěrkou nabízejí velkorysý prostor pro nohy a hlavu i pro osoby vysokého vzrůstu.

Nejvyšší úrovní výbavy je Executive, ve které Panamera nabízí větší prostor a pohodlí zejména na zadních sedadlech díky prodlouženému rozvoru. Výbava zahrnuje tepelně a zvukově izolovaná zatmavená okna, paket interiérového osvětlení navržený speciálně pro zadní sedadla, či velkou středovou konzoli v zadní části vozu. Cena nového modelu Porsche Panamera Turbo S je stanovena na 180 027 EUR, u Panamery Turbo S Executive na 197 041 EUR.

 

Právě se děje

Další zprávy