Pokuty při jízdě na hory hrozí nejen kvůli "čepici na střeše", ale i za stojící nastartované auto

Ondřej Běhal
11. 1. 2017 16:03
Auto nedostatečně očištěné od sněhu a ledu může být příčinou pokuty nejen v Česku, ale i v okolních zemích. V Rakousku můžete při ohrožení ostatních nebo zavinění nehody přijít až o 5000 eur. Ve Švýcarsku nezapomeňte očistit i zpětná zrcátka nebo světlomety, jinak se můžete rozloučit až se dvěma sty franky. V Německu hrozí pokuta za nastartované auto, které stojí a jeho řidič čeká, až z něj sníh a led slezou po zahřátí.
V Německu musíte auto očistit před jeho nastartováním.
V Německu musíte auto očistit před jeho nastartováním. | Foto: Isifa/Thinkstock

Česko a okolní státy zasype podle předpovědi meteorologů v nejbližších dnech další sněhová nadílka. Lyžaři se radují a vyrazí na tuzemské i zahraniční hory. Většina z nich pojede autem, a tak není na škodu připomenout si, že od 20. února 2016 je v Česku platné ustanovení novely zákona o provozu na veřejných komunikacích, které jasně zakazuje jízdu se zamrzlými okny.

Proti předpisům je i “sněhová čepice” na střeše automobilu. Pokuta za tyto přestupky je až 2000 Kč na místě a 2500 Kč ve správním řízení. Podle ústředního automotoklubu (ÚAMK) je otázkou, jak plnění tohoto ustanovení dodržovat v případě kamionů. Nejsou totiž postavené rampy například na odpočívadlech, kde by řidiči mohli bez nebezpečí práce ve výšce až čtyři metry odstranit z návěsů a přívěsů sníh a led. Obecný příslib ministerstva dopravy, že se s výstavbou ramp počítá, se podle ÚAMK ani v letošní zimě nenaplnil.

Za stejné přestupky hrozí pokuty i v okolních zemích. Například v Rakousku dosahuje nejvyšší možná pokuta v případě ohrožení ostatních nebo zavinění nehody až 5000 eur. Navíc rakouská policie za vozidlo schopné jízdy po veřejných komunikacích považuje jen to, které má očištěna nejen všechna okna, kapotu a střechu, ale i registrační značku.

Švýcaři vyžadují také čistá zpětná zrcátka a předních i zadní světlomety, jinak hrozí pokuta až 200 franků. Na Slovensku činí "flastr" za neočištěné auto až 60 eur.

Relativně nízké pokuty mají za tento přestupek Němci. Kdo vyjede se sněhem na karoserii, přijde o 25 eur. Pokud ale policista uzná jízdu se sněhovou nadílkou za ohrožení ostatních účastníků silničního provozu, zvyšuje se postih na 80 eur.

V Německu si nezkoušejte ulehčit práci tím, že auto nastartujete, necháte ho nejprve vyhřát a čekáte, až sníh a led ze skel roztají. Pokuta za nastartované auto, které stojí, činí však spíše symbolických 10 eur. Při sněžení a mlze se vyplatí hlídat si rychlost. Překročení té maximální povolené při viditelnosti menší než padesát metrů je totiž pokutováno mnohem více než za normálních podmínek. 

 

Právě se děje

Další zprávy