Podívejte se na dvacet nejprodávanějších značek nových aut v Evropě v únoru. Škoda si pohoršila

Renault byl v únoru jedinou růstovou značkou z pěti největších na evropském trhu.
20. místo Mazda, 16 044 aut, -9,9 %. Japonské značce se únor v Evropě vůbec nevydařil. Má největší meziroční pokles z TOP 20, hůře jsou na tom jen někteří menší výrobci jako Smart nebo Mitsubishi (-18 %). Nepomohl ani loňský facelift Mazdy 3 (na snímku), čeká se na novou generaci rodinného SUV Mazda CX-5, která se vystavuje v Ženevě.
19. místo Suzuki, 17 243 aut, +32,4 %. Zcela opačný případ je Suzuki. Smršť nových modelů (na snímku malé SUV Ignis, které se zatím neprodává v Česku, ale například v Německu už je v nabídce) v posledních měsících způsobila, že prodej v únoru rostl o více než 32 procent, což je nejvíce z TOP 20. Lépe je na tom jen Jaguar (+51 %), který mezi dvacet největších značek nepatří.
18. místo Volvo, 21 228 aut, +3,5 %. Velký kombík V90 (na snímku) se dostal do finále evropské i české ankety o auto roku, ale nové modely řady 90 velký růst nepřinesly. Blíží se posila v podobě nové generace rodinného SUV XC60, která se ukazuje na autosalonu v Ženevě.
17. Seat, 28 950 aut, +15 %. Velkou injekcí pro Seat se stal model Ateca, první SUV značky vyráběné v českých Kvasinách. Španělská značka by ho byla schopna prodávat ještě mnohem víc, na rodinné auto do terénu se čeká dlouhé měsíce.
Foto: Ondřej Běhal
Ondřej Běhal
16. 3. 2017 9:24
Zájem o nová auta v Evropě stále roste. V únoru se jich na trzích EU a EFTA (Švýcarsko, Norsko a Island) prodalo o 2,1 procenta více než v předchozím roce a šlo o druhý nejlepší únor v historii po předkrizovém roce 2008. Růst však táhnou spíše menší značky. Giganti jako Volkswagen, Ford, Opel nebo Peugeot skončili v mínusu. Proti loňsku si pohoršila také Škoda, když zaregistrovala o 0,2 % méně nových aut než loni, v žebříčku klesla o jednu příčku a vypadla z elitní desítky. V součtu prvních dvou měsíců letošního roku je ale česká značka stále o 5,3 % v plusu, celý trh rostl o více než šest procent. Podívejte se do fotogalerie na dvacet nejpopulárnějších značek podle únorových registrací.

Nejpopulárnější modely aut v únoru na českém trhu podle počtu nových registrací si prohlédněte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy