O Velikonocích na silnice vtrhnou sváteční řidiči i motorkáři. Mírnit je bude 3000 policistů

ČTK Jan Markovič ČTK, Jan Markovič
22. 3. 2016 13:39
Velikonoční svátky patří na silnicích mezi nejrizikovější období. Objeví se totiž více nezkušených řidičů a vzhledem k jarnímu počasí vyrazí na první projížďky také motorkáři. V pondělí zase hrozí větší množství opilých lidí, ať už za volantem, nebo pěšky na krajnici. Policie proto v tomto období vyšle do terénu až 3000 policistů, kteří budou provádět obvyklé namátkové kontroly.
Policie bude během Velikonoc více "pomáhat a chránit".
Policie bude během Velikonoc více "pomáhat a chránit". | Foto: Lukáš Bíba\Economia

Policie zvýší počet kontrol na silnicích, kam by mělo během Velikonoc vyrazit až 3000 příslušníků. Ti se zaměří hlavně na kontrolu jízdy pod vlivem alkoholu a drog a také na dodržování maximální povolené rychlosti. Budou tedy dělat totéž co po celý rok, jen by měli být častěji vidět.

Policisté budou na silnicích od čtvrtka, kdy začne celostátní dopravní akce každoročně vyhlašovaná policejním prezidentem. Budou k vidění zejména na hlavních tazích, a to až do pondělí. K akci se připojí i policisté v krajích. Informoval o tom šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Velikonoce jsou z hlediska bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období celého roku. Lidé o prodlouženém víkendu cestují častěji, mnohdy na delší vzdálenosti, a zároveň narůstá doprava na hlavních tazích. Na trasy se rovněž vydávají sváteční řidiči. Navíc začíná motorkářská sezona a rizikový bývá i zvýšený pohyb chodců na silnicích. Podle šéfa dopravní policie jsou rizikové také teplotní změny. Přes den bývá například přes deset stupňů, v noci naopak klesají k bodu mrazu, což mění vlastnosti vozovky a brzdnou dráhu aut.

Podle Lercha by se řidiči o velikonočních svátcích měli na cestu pečlivě připravit. Aby předešli tragickým následkům, tak si mají trasu naplánovat, připravit si časovou rezervu, nespěchat a odpočinout si, když budou unavení. Sledovat by měli také dopravní zpravodajství.

Ačkoliv se policisté vydali na silnice „pomáhat a chránit“ v rámci bezpečnostní akce také během loňských Velikonoc, nebyly statistiky dopravních nehod příliš příznivé. Na silnicích zemřelo 11 lidí, což bylo o sedm víc než rok předtím. Celkem se během loňských Velikonoc stalo 727 dopravních nehod, při nichž hrál v 54 případech roli alkohol, což je 7,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy