Nové nárazové testy: Škoda Rapid získala pět hvězdiček

Radek Pecák Radek Pecák
28. 11. 2012 20:25
V testu EuroNCAP velmi dobře uspělo čtrnáct aut, hůře dopadla Dacia Lodgy
Foto: EuroNCAP

Pátou pětihvězdičkovou škodovkou z hlediska pasivní bezpečnosti je Škoda Rapid. Vyplývá to z čerstvě zveřejněných výsledků nárazových testů nezávislé zkušební organizace EuroNCAP.

Škoda Rapid, stejně jako sesterský Seat Toledo, získala v tomto kole testů, které absolvovalo celkem 15 automobilů, jeden nejlepších výsledků z hlediska ochrany dospělých cestujících na předních sedadlech.

V této části testů, do nichž spadá i boční náraz, náraz na kůl a test ochrany krční páteře při nárazu zezadu, dostala 94 procent z možných bodů. Jedinou menší slabinou byla konstrukce opěrek hlavy právě při nárazu zezadu. Čelní náraz auto, stejně jako všechna ostatní testovaná, absolvovalo částí přídě do deformovatelné překážky rychlostí 64 km/hod. 

Hlavním testem je čelní náraz.
Hlavním testem je čelní náraz. | Foto: Aktuálně.cz

Škoda Rapid má s 94 procenty přidělených bodů lepší hodnocení, než získala například automobilka Volvo se svým V60 Plug-In hybridem, Mercedes-Benz třídy A i nový Ranger Rover.

Stejný nebo lepší výsledek zaznamenal logicky Seat Toledo, Volkswagen Golf, Seat Leon, Opel Mokka, Hyundai Santa Fe, Ford Kuga  a Fiat 500L.

Chrání i chodce

Za ochranu dětí sedících v autosedačkách na zadních sedadlech získal rapid 80 procent z celkově přidělovaných bodů. Tento výsledek naopak většina z ostatních testovaných vozů překonala.

Škoda Rapid je však velmi šetrná k chodcům, pokud se s nimi srazí. Zejména nárazník velmi dobře chrání nohy chodců. Za tuto dílčí kategorii získal model bodové maximum. Dobře vyřešena je také kapota především v místech, kam by mohla narazit hlava dítěte.

Takto vypadá z pohledu
Takto vypadá z pohledu | Foto: EuroNCAP

Poslední dílčí kategorií, za kterou EuroNCAP přiděluje testovaným vozům body, je přítomnost či nepřítomnost elektronických asistenčních systémů.  Standardem pro prodej v EU je v případě rapidu elektronický stabilizační systém ESC, dále pak připomínače nezapnutých bezpečnostních pásů pro cestující na předních sedadlech. Aby rapid získal více než 71 procent možných bodů, musel by mít připomínače zapnutí pásů i pro zadní cestující a také třeba omezovač rychlosti.

Podívejte se na fotogalerii z nových testů

Ve Škodě jsou na výsledek hrdi. "Rapid patří mezi nejbezpečnější vozy ve svém segmentu," říká Frank Welsch, člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast technického vývoje. „Výsledky nezávislých testů Euro NCAP to potvrzují. Náš nový kompaktní model je ideálním rodinným vozem: Nabízí dostatek místa pro cestující i jejich zavazadla, je funkční, kvalitní a poskytuje vynikající bezpečnostní standard," dodává Welsch.

Čtrnáct pětihvězdičkových a jeden tří

Výsledek u Euro NCAP je další z řady těch, které se budou zobrazovat v reklamách na tento model. Nedávno také více než 110 000 čtenářů motoristického časopisu Auto Zeitung zvolilo novou kompaktní limuzínu značky Škoda vítězem kategorie Nejvýhodnější auto, udělované v rámci ankety Auto Trophy 2012. Dalším oceněním pro rapid je třetí místo za BMW řady 3 a Lexusem GS v kategorii Střední/vyšší třída v anketě Zlatý volant 2012 časopisu Auto Bild.

Simulace bočního nárazu.
Simulace bočního nárazu. | Foto: EuroNCAP

Kromě rapidu se tentokrát testovala i následující auta: Dacia Lodgy, Fiat 500L, Ford Fiesta, Ford Kuga, Hyundai Santa Fe, Mercedes-Benz třídy A, Mitsubishi Outlander, Opel Mokka, Range Rover, Seat Leon, Subaru Forester, Volvo V60 Plug-In a Volkswagen Golf 7. generace.

Všechny tyto vozy, s výjimkou prvně jmenované Dacie Lodgy, získaly pět hvězdiček. Velkoprostorová, levná a úsporná dacia má hvězdičky jen tři. Horší výsledek měla zejména v kategorii ochrany chodců a vybavenosti bezpečnostními asistenty.

   

 

Právě se děje

Další zprávy