Nenechte se vyprovokovat a neberte drogy. Mladí řidiči dostanou speciální leták

Nenechte se vyprovokovat a neberte drogy. Mladí řidiči dostanou speciální leták
Proč vzniklo desatero pro mladé řidiče, vysvětluje ministerstvo poukázáním na statistiky. Z hlediska závažných dopravních nehod jsou začínající řidiči rizikovou, ale také ohroženou skupinou účastníků silničního provozu.

U řidičů ve věku 18-24 let je zhruba 2,5krát vyšší riziko, že jejich nehoda skončí úmrtím, než u ostatních věkových skupin. Začínající řidiči také více bourají. Z celkového počtu dopravních nehod, které se během roku stanou v České republice, jich 11 procent zaviní řidiči s praxí do dvou let. Tato skupina přitom tvoří pouhá tři procenta řidičů. 
1. Kontrola před jízdou
Banální rada, které se ale ne všichni drží. Před jízdou by si motorista měl vše zkontrolovat, tedy hustotu pneumatik a funkčnost světel. Desatero připomíná, že je potřeba auto také řádně očistit od sněhu a ledu.
2. Telefonování za volantem
Napsat krátkou zprávu trvá pět vteřin. V rychlosti 90 km/h během nich ujedete 100 metrů. Na nich se může stát cokoli. Telefonování nebo psaní zpráv zkrátka za volant nepatří.
3. Alkohol a drogy nikdy
Leták připomíná, že ani druhý den po party není jistota, že v sobě nemáte zbytkový alkohol. Po vypití 3 piv (12°, 0,5 l) trvá muži s váhou 85 kg odbourání alkoholu v krvi více než 8 hodin. Žena s váhou 60 kg odbourává toto množství alkoholu více než 13 hodin.
Foto: Shutterstock
Eva Srpová Eva Srpová
7. 2. 2023 11:01
Leták nazvaný "Bezpečně na startu" je jakýmsi desaterem pro začínající řidiče. Zdarma se bude rozdávat na úřadech spolu s čerstvým řidičským průkazem. Má motoristům připomenout, jak se mají za volantem chovat. Některá pravidla by si mohli osvěžit i zkušení řidiči, kteří jezdí mnoho let.

To, že je druhý den po party, neznamená, že nemáte zbytkový alkohol. A nenechte se vyprovokovat spolujezdcem k agresivní jízdě. Vcelku rozumné rady mají mladým začínajícím řidičům připomenout, jak se chovat za volantem.

Leták s jakýmsi desaterem nazvaný "Bezpečně na startu" je určený právě jim.  Připravilo ho ministerstvo dopravy a Besip ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven a přiznává, že se při jeho tvorbě inspirovalo mimo jiné britskou praxí. Dostane ho každý nový řidič přímo na přepážce společně s řidičským průkazem. Ročně získá oprávnění zhruba sto tisíc nových žadatelů.

Osvěžit si pravidla by mohli nejen nezkušení řidiči, ale i ti s dlouholetou praxí. Třeba telefonování za jízdy je poměrně častým řidičským nešvarem. Víte ale zcela přesně, jak se zachovat při dopravní nehodě? Projděte si všech deset rad v galerii.

 

Právě se děje

Další zprávy