Nejrychlejší Porsche hořela. Výrobce je přestal nabízet

Radek Pecák Radek Pecák
19. 2. 2014 6:19
Technici automobilky zkoumají zbytky vozů a snaží se určit důvod požárů.
Jsou evidované nejméně dva požáry těchto vozů.
Jsou evidované nejméně dva požáry těchto vozů. | Foto: Porsche

Minimálně dva zaznamenané požáry vozů prodaných zákazníkům přiměly automobilku Porsche k tomu, aby zastavila dodávky nejdražší a nejvýkonnější verze poslední generace svého slavného modelu 911.

Porsche 911 GT3 je s výkonem 475 koní a maximální rychlostí 315 kilometrů v hodině nejrychlejší "devětsetjedenáctkou", tedy alespoň těch, které nenesou přídavné označení Turbo nebo dokonce Turbo S.

Základní cena tohoto vozu je přibližně 3,8 milionu korun. Po loňské premiéře na autosalonu v Ženevě se vůz dostal na trh koncem loňského léta.

Zastavení dodávek přiznala sama automobilka ve vydaném prohlášení. Podle něho nyní technici automobilky zkoumají zbytky shořelých vozidel ze Švýcarska a Itálie, aby určili příčiny požáru.

Hořely motory

Zákazníci ovšem uvedli, že požár se začal během jízdy šířit z motorové části vozu, která se nachází tradičně vzadu.

Pro Porsche je tato zpráva první negativní po dlouhé sérii těch pozitivních. Například generální ředitel Porsche Matthias Müller nedávno uvedl, že automobilka v příštím roce očekává zvýšení prodeje na více než 200 000 vozů. Původně měla automobilka v plánu překonat tuto hranici až v roce 2018.

Vůz měl premiéru před rokem na autosalonu v Ženevě.
Vůz měl premiéru před rokem na autosalonu v Ženevě. | Foto: Porsche

Loni pak automobilka zvýšila prodej o 15 procent na rekordních 162 145 vozů.

Problémy s požáry supersportovních vozů nejsou ojedinělé. Podobné události provázely v minulých letech například i exkluzivní modely automobilek Ferrari a Lamborghini.

 

Právě se děje

Další zprávy