Nejporuchovější je Dacia Logan, spolehlivý Opel Meriva

Radek Pecák Radek Pecák
7. 12. 2013 6:00
Škodovky se v letošním žebříčku spolehlivosti TÜV Report umístily kolem průměru
Foto: Renault

Sháníte-li pro rodinu ojetý automobil ve věku do tří let, měli byste začít uvažovat například o Opelu Meriva. Vyplývá to z čerstvé statistiky TÜV Report, ve které jsou seřazeny automobily podle míry poruchovosti zaznamenané při technických kontrolách v Německu.

Za merivou skončila Mazda 2, třetí byl minivůz Toyota IQ.

Z tohoto žebříčku také vyplývá, že hodně pozorní při vybírání by měli být ti, kteří shánějí tříletou Dacii Logan, případně Fiat Panda či Citroën C4. Tyto vozy se naopak umístily na samém konci hodnocení, když například u loganu je pravděpodobnost výskytu závady téměř pětkrát vyšší než u zmíněného Opelu Meriva. Logan je nejhorší i v kategorii pětiletých aut.

Tam naopak vítězí Toyota Prius před Fordem Kuga. Prius je úspěšný i mezi sedmiletými automobily.

Toyoty jsou na tom vůbec dobře prakticky ve všech věkových kategoriích. Mezi těmi nejmladšími (do tří let) má kromě modelu IQ v první desítce ještě Avensis, v kategorii pětiletých mezi nejlepšími deseti priuse doplňuje auris a v TOP10 sedmiletých vozů jsou hned čtyři Toyoty: Prius, Corolla Verso, RAV4 a Yaris.

Dobře na tom je se spolehlivostí další japonský výrobce - Mazda. Druhé místo patří nejmenší Mazdě 2 mezi tříletými automobily, v desítce ji v této kategorii doplňuje ještě větší Mazda 3, Mazda 2 patří do nejlepších deseti i v kategorii do pěti let, stejně jako v kategorii do sedmi let. Tam je ještě společně s roadsterem Mazda MX 5.

Škodovky kolem průměru

Sportovní vozy jsou na tom vůbec z hlediska spolehlivosti velmi dobře. Například Porsche 911 je v kategorii nejmladších vozů čtvrté nejspolehlivější, v kategorii pětiletých aut je deváté, mezi sedmiletými skončilo druhé a v kategoriích 9 a 11 let je dokonce nejlepší.

Mezi značky, jejichž vozy se objevují častokrát mezi nejméně spolehlivými, patří nepochybně kromě Dacie také Fiat, Citroën a ve starších kategoriích například také Renault a Ford. Velmi často se na koncích žebříčků spolehlivosti objevuje Fiat Doblo, Renault Laguna, Renault Kangoo či Fiat Stilo.

Škodovky se tentokrát v popředí výsledků jednotlivých kategorií neobjevily. Například mezi tříletými vozy je nejlepší na 28. místě Škoda Yeti, když její míra poruchovosti je 6,9 procenta (vítězný Opel Meriva měl 4,2 procenta), následovala 48. Škoda Fabia a 50. Škoda Roomster. U těch již bylo průměrné procento závad 8 a 8,2 procenta.

Do výsledků TÜV reportu se dostaly záznamy z celkem osmi milionů technických prohlídek u více než 200 různých modelů.

Nejčastěji jsou poruchy nalézány opět u světel. Už 7 procent tříletých osobních automobilů přijíždí na technickou prohlídku se špatnými světly. U jedenáct let starých vozů to vypadá ještě hůře: 24,9 procent, což znamená, že každý čtvrtý vůz má v této oblasti závažné závady.

 

Právě se děje

Další zprávy