Nejoblíbenější kategorií amerického trhu jsou trucky. Vybrali jsme desítku nejzajímavějších

Nejoblíbenější kategorií amerického trhu jsou trucky. Vybrali jsme desítku nejzajímavějších
Ford F-150 je vůbec nejprodávanějším truckem amerického trhu. Vyrábí se od roku 1948 a dnes je na trhu již 13. generace. F-150 je nejmenší v nabídce celé řady, která končí "náklaďákem" F-750 Super Duty.
Sportovní varianta Fordu F-150, kterou vyvinula divize Ford Performance, se jmenuje Raptor a poslední provedení má pod kapotou přeplňovaný šestiválec o výkonu 335 kW, který posílá na všechna čtyři kola desetistupňová samočinná převodovka.
Chevrolet zastupuje v kategorii velkých pick-upů model Silverado. Vyrábí se od roku 1999, současná generace je na trhu dva roky a kombinuje pevnou ocelovou trámovou konstrukci s hliníkem, který je použit kvůli snížení hmotnosti na některé části karoserie. Existuje několik rozvorů a délek, pod kapotou najdete šestiválec nebo dva osmiválce o zdvihovém objemu až 6,2 litru.
Menším sourozencem Chevroletu Silverado se jmenuje Colorado. Velikostí odpovídá evropské třídě terénních pick-upů a základní model také pohání benzinový čtyřválec 2,5 litru. V nabídce je však také šestiválec 3,6 litru a dokonce turbodiesel 2,8 litru.
Foto: Aktuálně.cz
Jiří Kaloč
11. 10. 2016 14:53
Vedle obrovských sedanů jsou dlouhou dobu symbolem amerických silnic velké terénní pick-upy neboli trucky, jak se těmto automobilům říká v USA. I když s ekonomickou krizí koncem prvního desetiletí tohoto století šly prodeje této kategorie dolů a převahu začaly získávat menší automobily s úspornějšími čtyřválci, od roku 2013 se situace zase obrátila a trucky se vrátily do čela prodejních statistik. Podívejme se na deset z těchto automobilů, které se aktuálně nabízejí na americkém trhu.
 

Právě se děje

Další zprávy