Nejjednodušší práce na světě? Za nahlášení špatného parkování lidé dostanou zaplaceno

ČTK ČTK
17. 4. 2024 9:30
Ve Švédsku používají aplikaci, přes kterou lidé nahlašují špatné parkování. Její vývojář se chlubí tím, že vytvořil nejjednodušší práci na částečný úvazek na světě, kterou může kdokoliv a kdykoliv vykonávat a okamžitě za ni dostat zaplaceno.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Stehlík

Někdo špatně zaparkoval? Rychle to vyfoťte, zdokumentujte prostřednictvím aplikace a získejte odměnu. Takto funguje aplikace Scout Park, která se používá ve švédském městě Uppsala nedaleko Stockholmu, informovala agentura DPA.

"Mým cílem bylo vytvořit nejjednodušší práci na částečný úvazek na světě, kterou může kdokoliv a kdykoliv vykonávat a okamžitě za ni dostat zaplaceno," uvedl spolutvůrce aplikace Scout Park Erik Englund. Jeho cílem bylo vytvořit "digitální verzi vratných láhví".

Aplikaci mohou používat osoby starší 16 let, které mají švédské číslo sociálního pojištění. Každé oznámení kontroluje pracovník obsluhy parkoviště. Pokud je vystavena pokuta za špatné parkování, dostane oznamovatel 100 švédských korun (216 Kč). Odměnu platí provozovatel soukromých parkovacích ploch Parkia, který zase vydělává na pokutách. Peněžitý prospěch má i tvůrce aplikace.

"Buď ji milujete, nebo nenávidíte," řekl Englund o své aplikaci, která se v Uppsale používá od září 2023. Podle něj se jejím prostřednictvím dosud vydalo asi tisíc pokut.

Aplikace se nevztahuje na městská parkoviště. Většina čtvrtí má vlastní systém, jak mohou občané hlásit vozidla za špatné parkování, připomněl Englund. Nicméně to, co jeho aplikaci činí přitažlivou pro více lidí, jsou podle něj finanční pobídky.

K popularitě aplikace přispěla reportáž veřejnoprávní stanice SVT z 1. dubna, která podle Englunda rozhodně nebyla aprílovým žertem. Dodal, že na aplikaci se dotazovali soukromí a obecní provozovatelé parkovišť z dalších obcí.

 

Právě se děje

Další zprávy