Řidič zastřelil v Panamě dva aktivisty. Kvůli těžbě mědi blokovali silnici

ČTK Jan Matoušek ČTK, Jan Matoušek
10. 11. 2023 12:10
Střelbou se dvěma mrtvými skončila v úterý v Panamě blokáda silnice, která je součástí protestů proti prodloužení těžby mědi. Aktivisty zastřelil 77letý řidič, kterého média identifikovala jako Kennetha Darlingtona, bývalého amerického právníka. Darlingtona po činu, který byl natočený i na video, zatkla a obvinila místní policie.
Starší muž v Panamě zastřelil dva lidi, co blokovali silnici. Varování: záběry jsou drastické | Video: Reuters

Darlington, který má panamské i americké občanství, zaútočil na demonstranty, kteří blokovali silnici Panamericana, zhruba 80 kilometrů od panamského hlavního města Panamá. Jeden muž byl mrtvý na místě, druhý zemřel po převozu do nemocnice. Podle svědků měl střelec před střelbou říct "tady to končí", následně se z kolony, kterou blokáda vytvořila, vydal k protestujícím a po hádce dva z nich zastřelil.

Například britský deník Daily Mail s odvoláním na lokální zdroje píše, že střelec - bývalý právník a také profesor - už byl dříve obviněný z nelegálního držení zbraní. Panamská televizní stanice TVN cituje právníka obou obětí Eliécera Plicetta, podle něhož byl po středečním slyšení Darlington obviněn z vraždy dvou lidí a nelegálního držení zbraní a zůstává ve vazbě.

Daily Mail opět s odkazem na lokální zdroje ale tvrdí, že vzhledem k vysokému věku by se nakonec mohl vězení vyhnout. Vyšetřování nicméně probíhá.

Protesty doprovázené silničními blokádami v Panamě vypukly poté, co parlament 20. října ve zkráceném řízení prodloužil povolení k těžbě mědi pro kanadskou společnost First Quantum Minerals (FQM). Ta provozuje v Panamě největší měděný důl ve Střední Americe. Díky němu je Panama čtrnáctým největším producentem tohoto kovu.

Proti prodloužení těžby demonstrují odbory a sdružení domorodých obyvatel. Ti poukazují na negativní dopad těžby a žádají zrušení usnesení parlamentu. Aktivní jsou v protestech zejména učitelské odbory (jeden ze zastřelených byl podle zahraničních médií učitel, druhý manžel učitelky). Kvůli tomu se na panamských veřejných školách od 23. října nevyučuje a učitelé hrozí, že se do práce nevrátí, dokud parlament své rozhodnutí o prodloužení těžby nezruší.

Soukromé školy přešly většinou na distanční výuku. Protesty mají vážný dopad na cestovní ruch a přepravu zboží. Podle deníku El País jsou hlavní město i další části země protesty částečně ochromené.

Ve snaze situaci uklidnit schválil parlament na počátku listopadu moratorium na prodlužování těžebních licencí. Netýká se však povolení pro FQM.

Prodloužením licence pro FQM se bude zabývat i nejvyšší soud, na který se obrátila řada občanů, podle kterých rozhodnutí porušuje ústavu.

Panamská vláda vyzdvihuje v debatě ekonomický přínos prodloužení těžby. FQM by měla odvést panamskému státu 375 milionů dolarů (8,6 miliardy korun) ročně, těžba představuje čtyři procenta panamského HDP. V dole pracuje na 8000 lidí a je na něj navázáno dalších 40.000 pracovních míst, píše AFP. V případě zrušení prodloužení by podle agentury Reuters navíc Panamě hrozila ze strany FQM arbitráž.

 

Právě se děje

Další zprávy