Lidovější Porsche ani ne za milion. Chystá se šelma

Radek Pecák Radek Pecák
23. 10. 2013 9:10
Prodeje vozu mají začít jak v USA, tak i v Evropě, na jaře příštího roku
Premiéra hotového vozu proběhne na autosalonu Los Angeles.
Premiéra hotového vozu proběhne na autosalonu Los Angeles. | Foto: Aktuálně.cz

Nikoli kultovní model Carrera 911, ani velké SUV Cayenne. Roli nejprodávanějšího modelu stuttgartské automobilky Porsche má v blízké budoucnosti převzít absolutní novinka v nabídce - středně velký sportovně užitkový vůz se jménem Macan.

Má současně plnit i roli jakéhosi "lidovějšího" Porsche, neboť prodejní cenu se zřejmě při využití čtyřválcových motorů podaří stlačit pod magickou hranici milionu korun. Tím se Macan stane nejlevnějším modelem Porsche v současné nabídce značky.

Vůz, který dostal název po indonéské šelmě (macan dahan je levhart obláčkový), se oficiálně představí za měsíc během autosalonu v americkém Los Angeles. Fotografie prototypů, které odhalují téměř vše ohledně vnějšího designu, ovšem Porsche uvolnilo do světa už nyní.

Prototyp už je jen velmi decentně maskován.
Prototyp už je jen velmi decentně maskován. | Foto: Porsche

Vůz bude mít podobné rozměry jako Audi Q5, z jehož podvozkové platformy vychází. Porsche však využije více hliníkových dílů, díky čemuž má být Macan o více než sto kilogramů lehčí než vůz se čtyřmi kruhy na přídi. To mu, současně s odlišným nastavením podvozkových dílů, zajistí sportovnější jízdní vlastnosti.

Vrcholnou motorizací se stane benzinový přeplňovaný šestiválec s výkonem téměř 400 koní. Postupně by se pod kapotu vozu měly dostat i úspornější pohonné jednotky, zřejmě včetně dieselového čtyřválce z aktuální produkce koncernu Volkswagen.

Prodeje vozu mají začít jak v USA, tak i v Evropě, na jaře příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy