Jaguar postaví vzácná auta, která mu před 59 lety shořela. Prodá je za desítky milionů

Jan Markovič Jan Markovič
29. 3. 2016 10:07
Britská automobilka postaví vozy přesně podle dobových plánů. Vznikne celkem devět nových kusů vzácného modelu XKSS. Už příští rok dorazí první k zákazníkům. Zájemce ovšem musí být ochoten zaplatit milion liber, tedy asi 34 milionů korun.
Ačkoliv už od požáru uplynulo 59 let, budou auta postavena podle původních plánů i původními postupy.
Ačkoliv už od požáru uplynulo 59 let, budou auta postavena podle původních plánů i původními postupy. | Foto: Jaguar

Jaguar XKSS se dá považovat za první supersportovní automobil. Byl totiž silniční verzí závodního modelu D-Type, který vyhrál několik závodů v Le Mans. Vůz používal řadový benzinový šestiválec a čtyřstupňovou manuální převodovku. Vážil jen 921 kg.

Původně mělo v roce 1957 vzniknout 25 kusů pro zámožnou klientelu, jenže plány na prodeje zhatil nenadálý požár továrny Browns Lane. Plameny přežilo jen 16 hotových aut. Zbývající exempláře se pak staly velmi vyhledávanými sběratelskými kousky. Jeden z nich vlastnil i známý herec Steve McQueen.

Foto: Jaguar

I proto se těď automobilka odhodlala k neobvyklému kroku. Její speciální oddělení Jaguar Classic totiž postaví zbývajících devět aut, aby byla série vozů kompletní. Ačkoliv už od požáru uplynulo 59 let, budou auta postavena podle původních plánů i původními postupy.

První auta by se měla na silnicích objevit už příští rok. Budou ovšem určena jen pro vybranou skupinu zámožných automobilových sběratelů, kteří mají ke značce blízký vztah. O tom ostatně vypovídá i cena. Každý z devíti exemplářů totiž vyjde na milion liber, což je 34 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy