Jízdní kola, aktivisté a sem tam nové auto. Autosalon v Mnichově ovládli Číňané

Jízdní kola, aktivisté a sem tam nové auto. Autosalon v Mnichově ovládli Číňané
Asi nejpompézněji pojal účast na mnichovském autosalonu, či lépe řečeno veletrhu mobility, Mercedes-Benz. Kromě výstaviště se prezentuje i v centru města na Apothekehofu, a to vlastním designovým pavilonem. V něm je k vidění mimo jiné třeba i nová třída E, včetně terénního kombi s klasickým označením All-Terrain.
Hlavní hvězdou německého výrobce je nicméně koncept chystané nové elektrické generace kompaktního modelu CLA. Je to vůbec první auto, které stojí na modulární platformě MMA vyvinuté právě jen pro elektromobily, Mercedes navíc láká na 750kilometrový dojezd na jediné nabití. I díky špičkové aerodynamice má být spotřeba na úrovni 12 kWh/100 km a trojcípá hvězda se tak nebojí koncept označovat jako "auto s litrovou spotřebou pro dobu elektrickou".
To Mercedesu umožnilo výrazně zmenšit a zlehčit oba elektromotory, kterou auto používá, ty mají navíc mnohem vyšší výkonovou rezervu. Konkrétní data ale automobilka neudala. Dodala jen, že se podobná technologie v příštích elektromobilech značky skutečně objeví. Do té doby tak kromě zajímavého vnějšího designu je možné obdivovat i minimalistický interiér konceptu.
BMW se vytasilo vedle nové řady 5 především s konceptem Vision Neue Klasse, což je předobraz sériového elektromobilu, prvního na úplně nové platformě, který se do prodeje dostane už za dva roky. Stejný základ přitom použije celá rodina elektrických BMW, kromě sedanu zhruba o velikosti současné řady 3 je potvrzeno také středně velké SUV. BMW tvrdí, že novinka bude mít skoro o třetinu delší dojezd než současné elektromobily a navíc bude umět i superrychlé nabíjení díky 800V architektuře.
Foto: Mercedes-Benz
Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 9. 2023 15:01
Po dvou letech se do Mnichova vrátil autosalon, či lépe řečeno veletrh mobility. První ročník akce v roce 2021 nenabídl příliš automobilových novinek, zato se mohl pochlubit třeba plnou halou jízdních kol. Bicykly se vedle nových aut objevují i letos, prim ve dvou stopách pak zcela jednoznačně hrají Číňané. Jiné než čínské a německé značky na výstavišti i v centru města prakticky nepotkáte.
 

Právě se děje

Další zprávy