Harley-Davidson si vybral Prahu pro oslavy výročí. Do města se sjede 70 tisíc motocyklů

Jan Markovič Jan Markovič
21. 6. 2017 7:45
V Praze působí nejstarší Harley-Davidson klub na světě. I to bylo jedním z důvodů, proč se americká značka rozhodla oslavit výročí právě zde. Podle odhadů by se příští rok v červenci mělo do hlavního města přijet na akci podívat okolo sto tisíc návštěvníků. To znamená i velké množství motocyklů, organizátoři odhadují 70 tisíc strojů.
Součástí oslav by měla být celá řada aktivit. Připravuje se spanilá jízda motocyklů nebo výstava historických a současných modelů značky, ať už jde o originální stroje, nebo zakázkové přestavby.
Součástí oslav by měla být celá řada aktivit. Připravuje se spanilá jízda motocyklů nebo výstava historických a současných modelů značky, ať už jde o originální stroje, nebo zakázkové přestavby. | Foto: Libor Fojtík

Prahu čeká příští rok rušný začátek prázdnin. Ve dnech 5. až 8. července tu totiž bude slavná americká značka motocyklů Harley-Davidson slavit své 115. výročí. Organizátoři očekávají, že by jen kvůli akci mělo do města dorazit okolo 100 tisíc lidí. Většina z nich přijede na motocyklech, na silnicích by se mohlo pohybovat až 70 tisíc strojů.

K volbě Prahy pro uskutečnění oslav pomohlo hned několik zásadních faktů. "Muselo se jednat o zajímavé, ale přitom snadno dostupné místo s dostatečnou ubytovací kapacitou a přímým zastoupením značky. V Česku má Harley-Davidson dlouholetou tradici. První zastoupení zde bylo už v roce 1924," říká Martin Heřmanský, regionální ředitel značky.

V Česku navíc působí i nejstarší stále fungující klub majitelů těchto motocyklů na světě. Založen byl v roce 1928. Předchozí oslavy, konkrétně 110. výročí značky, probíhaly v Římě. Tam se sjelo na 90 tisíc lidí. Pražští organizátoři tedy očekávají ještě lepší výsledek.

Součástí oslav by měla být celá řada aktivit. Připravuje se spanilá jízda motocyklů nebo výstava historických a současných modelů značky, ať už jde o originální stroje, nebo zakázkové přestavby. V nich mimochodem exceluje české zastoupení, které už několikrát zvítězilo v soutěži o nejlepší upravený stroj.

"Jsme velmi hrdí na to, že Harley-Davidson zvolil Prahu za hlavní místo pro konání oslav. Pro nás je to skvělá příležitost ukázat krásu Prahy a České republiky. Akce bude mít také pozitivní hospodářský dopad," řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Akce proběhne nejen pod záštitou ministerstva a Prahy, ale i Středočeského kraje. Připravena bude také policie.

Kromě Prahy zamíří motocykly také na cesty po okolí. Motorkáři se vydají do Kutné Hory, Poděbrad, Mělníka nebo na prohlídku vojenského ústavu v Lešanech. Rušno by tedy mělo být nejen v hlavním městě.

Podívejte se, jak vznikal upravený stroj Harley-Davidson v české dílně:

Motocykly Jawa jsou legendou mezi motorkáři i sběrateli. Jejich krása inspirovala dva mechaniky z pražské dílny Harley-Davidson ke stavbě unikátu. | Video: Petr Šoukal
 

Právě se děje

Další zprávy