Ford umí stlačit spotřebu benzinového focusu na 4,3 l

Radek Pecák Radek Pecák
13. 8. 2013 7:31
Nový automobil je výkonnější než focus před deseti lety a má poloviční emise CO2
 Vývoj motorů postupuje velmi rychlým tempem.
 Vývoj motorů postupuje velmi rychlým tempem. | Foto: Aktuálně.cz

Příští rok se dostane na trh Ford Focus s litrovým zážehovým motorem EcoBoost, jehož spotřeba bude v kombinovaném režimu činit pouze 4,3 litru benzinu na sto kilometrů jízdy.

Současně to znamená, že se takový vůz  stane rekordmanem mezi rodinnými vozy s motorem spalujícím benzin z hlediska emisí CO2. Ty se totiž dostanou pod hranici sto gramů na jeden kilometr, dokonce i pod 99 gramů.

Focus bude poháněn speciálně kalibrovanou verzí motoru ve variantě 74 kW a dostane úsporné technologie ECOnetic včetně speciálních pneumatik s velmi nízkým valivým odporem, upravené aerodynamiky a modifikovaných převodů.

„Ještě před několika lety by jen málokdo považoval za možné, aby zážehový vůz kompaktní třídy prolomil metu 100 gramů CO2 na kilometr," řekla Barb Samardzich, viceprezidentka Ford of Europe pro vývoj produktů.

Nový model je výkonnější než Ford Focus 1,6 l z doby před méně než deseti lety, ale přitom produkuje o 47 % méně emisí CO2.

Díky svým nízkým emisím bude majitel nového Focusu 1.0 EcoBoost moci využívat různých úlev. Třeba ve Velké Británii bude osvobozen od silniční daně, ve Francii zase dostane významnou slevu na dani z nově registrovaných automobilů.

Nový model se bude vyrábět v německém Saarlouis.

Ceny nového Focusu 1.0 EcoBoost oznámí Ford před uvedením modelu na trh začátkem příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy