Ford Mustang slaví 50 let. Vozů ze speciální edice bude 1964

Radek Pecák Radek Pecák
24. 4. 2014 8:23
Designéři se při vývoji speciální edice vrátili k původním nápadům tvůrců vozu ze šedesátých let.
Foto: Ford

Přesně 1964 exemplářů Fordů Mustang speciální edice 50 Year Limited Edition vyrobí automobilka Ford pro milovníky tohoto legendárního amerického sportovního vozu.

„Myslím, že před více než padesáti lety, kdy vývoj mustangu dostal zelenou, si nikdo nedokázal představit, jaký kult vznikne – kolik oddaných fanoušků si mustang získá a že se bude vyrábět dodnes,“ komentoval událost předseda představenstva Ford Motor Company Bill Ford.

Jediné dvě dostupné barvy karoserie budou bílá Wimbledon White (jako u mustangu s pořadovým číslem 0001, který v dubnu 1964 koupil kapitán Stanley Tucker) a modrá Kona Blue. Obě jsou určeny výhradně pro tuto limitovanou sérii.

Od běžně dostupných mustangů se vůz odlišuje řadou detailů.

Foto: Ford

Například chromované rámečky zadních světel jsou inspirovány původním návrhem z roku 1962, jehož autorem je Gale Halderman. Tato studie se stala základem produkčního mustangu, který byl představen v roce 1964. Původní tři oddělené svítilny na každé straně se ale nakonec pro sériovou výrobu změnily v jeden celek se třemi svislými pásy. K původní myšlence se designéři vrátili až nyní.

Mustang „50 Year Limited Edition“ je také jedinou variantou modelového roku 2015, která bude mít na zadním čele falešný kryt víčka nádrže a označení „GT“ rozšířené o symbol „50 Years“.

Dalším unikátním designovým prvkem jsou vícedílná zadní boční okna. Na rozdíl od původního fastbacku, kde žaluziový efekt vznikal prostřednictvím krycího dílu, dosahuje limitovaná edice nové generace podobného dojmu pomocí překrývajících se vrstev skla.

Uvnitř je hliníkový dekor palubní desky nebo číslovaná plaketa s nápisem „50 Year Limited Edition“ před spolujezdcem. Limitovaná série mustangu rovněž dostane speciální kůží potažený volant s kašmírovým prošíváním. Stejný styl prošívání se objeví také na přístrojové desce, manžetě řadicí páky, středové loketní opěrce, loketních opěrkách ve dveřích a na sedadlech. Ta jsou čalouněna dvoubarevnou kombinací kašmíru a černé kůže, ozdobené logem „Mustang 50 Year“ v horní části opěradel.

Auto bude samozřejmě schopné podávat plnohodnotné sportovní výkony. Modernizovaný motor 5.0 V8 dosahuje nejvyššího výkonu 313 kW a točivého momentu 529 Nm. Každý Mustang „50 Year Limited Edition“ bude vybaven sportovním paketem obsahujícím šestipístové přední brzdy Brembo, 19palcová kola z lehkých slitin a sportovní letní pneumatiky Pirelli P-Zero s rychlostním indexem Y.

Automobil se začne prodávat na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy