Elektromobily budou moci brzy v Praze parkovat kdekoli za sto korun na rok

Radek Pecák Radek Pecák
25. 7. 2016 14:06
V nových parkovacích zónách, které se právě nyní chystají v městských částech Praha 5, 6 a 8, budou platit pro majitele elektromobilů velmi příznivé podmínky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: BMW

Vlastníci elektromobilů zaplatí za právo ročního parkování v nově zřizovaných parkovacích zónách v hlavním městě pouhou stokorunu.

"Během příštích měsíců toto opatření vstoupí v platnost v Praze 5, 6 a 8, kde se právě buduje nový typ zón placeného stání," sdělil pro Aktuálně.cz náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

Fyzické osoby s trvalým bydlištěm v některé z těchto oblastí přitom musí zaplatit 1200 Kč, podnikatelé ještě mnohem více.

"Zatím je to nastaveno tak, že zmíněnou stokorunu budou muset zaplatit v každé z těchto tří městských částí, pokud tam budou mít zájem parkovat. V budoucnosti, po sjednocení systému v celé Praze nejpozději v roce 2018, by ale měla stačit jedna stokorunu pro všechny pražské zóny, tedy i samotné centrum," dodává Dolínek.

Stejná pravidla budou podle něho platit i pro vozidla zapojená do systému veřejného sdílení automobilů. "Uvažujeme i o tom, že bychom to rozšířili i na hybridní vozidla, která lze dobíjet ze zásuvky, a tudíž i ona mohou jezdit po městě bez emisí," říká náměstek.

"Pokud to tak skutečně bude, půjde fakticky o první reálný krok pro podporu elektromobility v celém Česku," potvrzuje revolučnost tohoto kroku šéfredaktor specializovaného serveru Hybrid.cz Jan Horčík.

Právě vylepšení infrastruktury je podle Vojtěcha Opleštila z automobilové expertní skupiny PwC CZ společně s odpovídajícími cenami a atraktivními modely nezbytným krokem ke zvýšení zájmu tuzemských zákazníků o elektromobily.

Těch se u nás stále prodává jen velmi málo a v porovnání s loňskem jejich prodej ještě klesl, zatímco celý trh s novými auty razantně roste.

Rozhovor s náměstkem Dolínkem o dalších záměrech hlavního města v oblasti automobilové dopravy přineseme zítra.

 

Právě se děje

Další zprávy