Elektrickými pick-upy proti Tesle. Ford nalije půl miliardy dolarů do firmy Rivian

ČTK ČTK
24. 4. 2019 18:23
Americká automobilka Ford Motor investuje 500 milionů dolarů (11,5 miliardy Kč) do start-upu Rivian Automotive. Ten vyrábí pick-upy na elektrický pohon a je považován za hlavního rivala firmy Tesla. Rivian dnes uvedl, že firmy hodlají společně vyvíjet baterie pro auta na elektrický pohon a pracovat společně na novém elektromobilu Fordu, který bude postaven na platformě Rivianu.
Rivian R1S.
Rivian R1S. | Foto: Rivian

Ford se stane menšinovým partnerem Rivianu a v jeho správní radě zasedne prezident globálních aktivit Fordu Joe Hinrichs. Dohodu ale ještě musejí schválit regulační orgány.

Firmy v čele s Amazonem v únoru vložily do Rivianu 700 milionů dolarů (16,1 miliardy Kč).

Rivian sídlí u Detroitu a letos plánuje uvést na trh jak nový pick-up na elektrický pohon R1T, tak sportovně-užitkový vůz (SUV) R1S. Každý by měl na jedno nabití ujet přes 640 kilometrů.

Pick-up míří na trh s terénními vozidly, Tesla nabízí jen SUV. Cena základního pick-upu s menší baterií a dojezdem 370 kilometrů bude začínat na méně než 70 000 dolarech (1,6 milionu Kč), vůz s delším dojezdem pak na 90 000 dolarech (2,1 milionu Kč). Po uvedení na americkém trhu zamíří i do zahraničí.

Kromě investice do Rivianu hodlá Ford vložit do elektromobilů 11 miliard dolarů (skoro 253 miliard Kč), informovala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy