Dopravní zácpy ve všech směrech. V Německu začínají i končí prázdniny, čeká se kolaps

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
28. 7. 2023 6:02
Nadcházející víkend bude pro všechny motoristy, kteří se chystají na německé dálnice, mimořádně náročný. Autoklub ADAC varoval, že kolonám se tentokrát nepůjde vyhnout.
Foto: ÖAMTC

Rodiny z Bavorska a Bádensko-Württemberska vyrazí o tomto víkendu na prázdniny, dopravu směrem na jih a západ navíc přiživí auta z Hesenska, Porýní-Falcka, Sárska a severní části Nizozemska. Tam prázdniny začaly teprve minulý týden.

Opačným směrem domů se budou vracet výletníci ze Severního Porýní-Vestfálska a části Skandinávie, kde škola naopak už brzy začne. ADAC upozorňuje, že zejména po dálnicích se tentokrát "pojede krokem". Jedinou úlevou pro hustý provoz je podle autoklubu fakt, že v červenci a srpnu platí v sobotu od sedmi do 20 hodin zákaz jízdy pro kamiony. Přesto však podle autoklubu čeká na řidiče patrně nejhorší víkend tohoto léta.

Na zvýšenou aktivitu německých turistů se připravují i okolní státy. Například Švýcarsko varuje před dlouhými kolonami u Gotthardského silničního tunelu, kde bývají problémy i mimo dopravní špičku. Průměrná čekací doba na průjezd tunelem bývá podle informací deníku Main Post o víkendech 22 minut, v exponovaných časech se však může protáhnout i na více hodin.

Úřady proto doporučují před cestou aktuální situaci před tunelem zkontrolovat, například na webové kameře zde. Zároveň radí, že kdo chce zvýšit šanci na hladký průjezd tunelem, měl by na cestu vyrazit v úterý nebo ve čtvrtek, a to brzy ráno nebo pozdě večer.

Odložit čas odjezdu mimo víkendové dny nebo zvolit alternativní trasu ostatně radí motoristům i ADAC. Ten dopravu pravidelně monitoruje, a pokud jde o letošní provoz, prý se svou intenzitou vyrovná dobám před covidem. "Doprava houstne už od Velikonoc, kdy bylo na silnicích mnohem víc aut než loni," upozorňuje zpráva.

Zároveň ADAC zveřejnil "zácpovou" statistiku za první prázdninový měsíc: Nejvíce kolon zaznamenal o víkendu 14. až 16. července. Celkem jich bylo 3630 a jejich celková délka dosáhla 7757 kilometrů. Následující víkend kolon sice nepatrně ubylo (3622), zároveň však byly o něco delší (7864 km).

Nejdelší kolona tohoto léta vznikla v sobotu 16. července na dálnici A24 mezi Schwerinem a Berlínem, s celkovou délkou 42 kilometrů. Do druhé nejdelší zácpy pak řidiči vjeli 15. července mezi Norimberkem a Mnichovem na dálnici A9. Tady vznikl had dlouhý 34 kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy