Čína dá lidem peníze, když si vymění staré auto za nové. Na elektroauto čtyřikrát víc

ČTK ČTK
26. 4. 2024 14:50
Čínská vláda chce podpořit modernizaci vozového parku tak, že přispěje lidem peníze na výměnu aut za novější. Když to bude elektromobil, přispěje v přepočtu zhruba 32 000 korun.
Dolphin je nejlevnější čínské elektroauto značky BYD v Evropě, v Číně má značka ale mnohem pestřejší nabídku i levnějších vozů.
Dolphin je nejlevnější čínské elektroauto značky BYD v Evropě, v Číně má značka ale mnohem pestřejší nabídku i levnějších vozů. | Foto: Eva Srpová

Čínská vláda se rozhodla motivovat spotřebitele k výměně starších automobilů za nové. Těm, kteří si místo stávajícího vozu pořídí nový elektromobil, poskytne příspěvek až 10 000 jüanů (zhruba 32 000 Kč).

Při pořízení tradičního automobilu s objemem motoru do dvou litrů bude příspěvek činit 7000 jüanů. S odkazem na sdělení čínských úřadů o tom v pátek informoval americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Cílem opatření, které bude platit do konce letošního roku, je podpořit prodej automobilů v době, kdy se čínská ekonomika potýká se slabou domácí poptávkou. Analytik Tommy Xie z bankovní společnosti OCBC uvedl, že podobná opatření nejsou všelékem na strukturální problémy v Číně, ale mohou sloužit jako krátkodobé řešení, které Pekingu poskytne více času na restrukturalizaci ekonomiky.

Čína je za Spojenými státy druhou největší ekonomikou na světě. Cílem Pekingu je dosáhnout v letošním roce zhruba pětiprocentního růstu domácí ekonomiky, podle některých ekonomů by však mohlo být splnění tohoto záměru obtížné.

Čína je největším automobilovým trhem na světě. Čínská asociace osobních automobilů (CPCA) ve čtvrtek odhadla, že maloobchodní prodej osobních aut v Číně se po březnovém nárůst o více než šest procent v dubnu meziročně o 1,5 procenta snížil.

V Pekingu ve čtvrtek začal největší čínský autosalon, na kterém letos automobilky představují 117 nových modelů. Výstava potrvá do 5. května. Podle agentury AP na veletrhu vzbudil značný zájem například výrobce chytrých telefonů Xiaomi, který koncem března uvedl na trh svůj první elektromobil SU7.

Šéf podniku Lej Ťün tento týden prohlásil, že Xiaomi se za 15 až 20 let hodlá stát jedním z pěti největších výrobců automobilů na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy