Z auta na motorku pomocí brýlí. BMW ukázalo průhledový displej pro jednu stopu

Brýle od BMW dokáží do zorného pole jezdce motorky promítat důležité informace.
BMW ukázalo chytré brýle ConnectedRide Smartglasses pro motorkáře.
BMW tvrdí, že se brýle dokáží přizpůsobit různým tvarům obličeje...
... a vejdou se pod různé helmy.
S motorkou se novinka propojí přes aplikaci v chytrém telefonu.
Foto: BMW
Jan Matoušek Jan Matoušek
12. 7. 2023 14:01
Ještě před pár lety byl průhledový displej považován za luxus i v osobních autech. Pak se ale technologie promítající důležitá data přímo na čelní sklo rozšířila a dnes je možné ji najít i v relativně levných modelech. Po autech teď přišla řada na motocykly, minimálně ty z dílen BMW.

Na první pohled vypadají jako normální brýle na motorku, ve skutečnosti jsou ale právě ony průhledovým displejem. BMW svou novinku označuje spojením ConnectedRide Smartglasse a vyjdou na 690 eur, tedy v přepočtu necelých 16,5 tisíce korun.

Jejich fungování je vlastně docela jednoduché. Přímo do zorného pole jezdce se promítají informace o aktuální rychlosti, zařazeném rychlostním stupni, rychlostním limitu v daném úseku a také reálná data z navigace včetně směru jízdy.

U navigace si uživatel může vybrat, jestli chce vidět jen základní šipku se směrem jízdy, anebo detailní informace včetně třeba názvů ulic. Součástí brýlí je i světelný senzor, který pomáhá s jasností promítaných informací.

S motocyklem se brýle propojí přes mobil skrze speciální aplikaci a Bluetooth. Podmínkou je to, aby bylo možné motocykl spárovat s telefonem, to jediné vlastně omezuje typy strojů, s nimiž lze novinku používat. Nastavit je možné také místo, kam jsou přesně informace promítané.

Baterie v brýlích podle BMW vydrží deset hodin, pak je potřeba je dobít. Kromě toho se mají přizpůsobit různým tvarům obličeje a vejít se i pod nejrůznější helmy. "Brýle mohou být i dioptrické," popisuje viceprezident pro zákazníky, značku a prodej u BMW Motorrad Stephan Reiff na akci německého výrobce pro novináře, kde měly zmíněné brýle svou premiéru. Maximem jsou 4,5 dioptrie, skla lze pak přímo u optika upravit pomocí RX adaptéru.

Reiff se dále chlubí tím, že v nabídce budou dvě velikosti, tak aby je skutečně mohl používat každý. Menší pro zornice vzdálené mezi 53 až 67 milimetry, větší pro vzdálenost mezi 59 až 73 milimetry. S obroučky BMW dodává dvě sady čoček: jedny mají 85procentní transparentnost a určené jsou především pro použití v helmách s integrovanou sluneční clonou. Druhé jsou sluneční, mají tedy výrazně vyšší stupeň tónování.

 

Právě se děje

Další zprávy