Cena benzinu poprvé překonala 37 korun. Zdraží to jídlo

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
22. 3. 2012 14:05
Za jednu průměrnou výplatu lze nyní koupit zhruba 660 litrů benzinu
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Rekordně vysoké ceny pohonných hmot v Česku poprvé překonaly hranici 37 korun za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 přišel ve středu v průměru na 37,10 koruny.

Vyplývá to ze statistik společnosti CCS, která vývoj cen sleduje dlouhodobě.

Už v minulém týdnu benzin po dlouhé době předhonil cenovou úroveň nafty. Ta ve středu stála v průměru 36,90 koruny za litr.

Nejdražší benzin kupují řidiči v Jihomoravském kraji, litr přijde na 37.61 koruny. Nejlevnější zůstává v Jihočeském kraji (36,68 koruny). Také nafta je nejdražší v Jihomoravském a nejlevnější v Jihočeském kraji.

Lepší než před deseti lety?

Za jednu průměrnou výplatu lze nyní koupit zhruba 660 litrů benzinu. Nejvíce - téměř 900 litrů - si lidé s průměrnou mzdou mohli koupit v únoru 2009. Nicméně v letech 2002 a 2003 vystačila jen na 600 litrů.

"Ceny benzinu za posledních deset let vzrostly o více než polovinu, což je více než dvojnásobek toho, o kolik se zvedla průměrná cenová hladina v ČR," vysvětluje analytik skupiny Citifin Jiří Šimek.

"Vzhledem k reálnému růstu cen si ale zatím stále ještě můžeme koupit zhruba o deset procent více benzinu než v době před deseti lety," dodává.

Od začátku letošního roku vzrostla průměrná cena benzinu o více než dvě koruny, u nafty zhruba o 1,50 Kč. Na začátku loňského roku byly pohonné hmoty o zhruba čtyři koruny na litr levnější.

Zdraží nejen potraviny

Analytici varují, že drahé pohonné hmoty budou mít negativní vliv na tuzemskou ekonomiku. "Již nyní pozorujeme, jak se rostoucí ceny pohonných hmot promítají do vyšší míry inflace. Rostoucí ceny ropy jsou obzvláště nepříjemné za současné situace, kdy domácí ekonomika stagnuje a vláda je nucena přistupovat k restriktivním fiskálním krokům," upozornil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Drahé pohonné hmoty se podle odborníků již promítají do cen potravin i dalších komodit. S odstupem času může zdražit také například plyn. Hrozí tak oslabení spotřebitelské poptávky a podlomení výkonnosti domácího hospodářství.

Drahá ropa a slabý kurz koruny

Pohonné hmoty zdražují v Česku od druhé poloviny loňského roku především kvůli vysokým cenám ropy a slabému kurzu koruny vůči dolaru.

"Výraznější pokles cen pohonných hmot se v blízké budoucnosti jeví jako stále méně pravděpodobné," uvedl Novák.

"S rostoucími cenami ropy se zároveň zvyšuje pravděpodobnost, že bude v případě benzinu dosažena psychologická hranice 40 korun za litr. To, co bylo na začátku tohoto roku spíše jen teoretickou variantou, tak nabývá v nadcházejících měsících konkrétní obrysy," dodal.

Opoziční ČSSD navrhuje snížit spotřební daň u nafty o 2,50 Kč na litr a u benzinu o 1,50 Kč. Ministr financí Miroslav Kalousek to však dlouhodobě odmítá.

 

Právě se děje

Další zprávy