Car4way nabídne letos 4x více sdílených aut než dosud

Radek Pecák Radek Pecák
28. 2. 2015 11:51
Zákazník za pronájem vozu platí podle využitých hodin a ujetých kilometrů. Registrace do systému je zatím zdarma.
Ideálním vozem pro sdílení je například Škoda Citigo.
Ideálním vozem pro sdílení je například Škoda Citigo. | Foto: Car4way

Praha  - Už na 200 chce během letošního roku navýšit počet provozovaných vozů největší tuzemská firma pro sdílení aut Car4way.

Zatímco dosud jich je k dispozici 55, brzy se má počet nabízených vozů Škoda Citigo, Škoda Rapid a Škoda Fabia navýšit na 200. Majitel firmy Pavel Louda informoval, že 150 vozů bude jezdit v Praze a zbývajících 50 v menších městech. Do konce letošního roku očekává 1000 uživatelů systému.

"Je to pro nás výzva posunout vnímání veřejnosti v oblasti alternativního využívání automobilů. Při optimálním využívání uspoří jeden vůz deset parkovacích míst. Náklady na tato místa jsou 220 000 Kč," uvedl Louda.

Firma si za využití auta  účtuje hodinový pronájem a ujeté kilometry. Rezervační systém funguje na počítačích i mobilech. Hodina pronájmu vozu stojí od 49 Kč a do 99 Kč v závislosti na kategorii auta. Maximální cena za dobu pronájmu je 999 Kč denně. Za každý ujetý kilometr uživatel platí 4,90 Kč.

Do flotily nabízených vozů budou patřit tři typy Škodovek.
Do flotily nabízených vozů budou patřit tři typy Škodovek. | Foto: Car4way

Zákazník si auto vyzvedne vždy na přesně stanoveném místě a tam ho také musí vrátit.

Registrace do systému stojí běžně 2000 Kč, ale v rámci chystané kampaně bude zatím bezplatná..

Firma již rok a půl v rámci pilotní kampaně testovala 12 aut sdílených 50 uživateli. Dohromady auta ujela 100 tisíc kilometrů.

V Česku zatím sdílení aut provozuje několik menších firem. Největším evropským projektem je Car2go německého koncernu Daimler. Ten má v osmi zemích, v téměř třech desítkách měst v provozu 12 500 automobilů.

Takzvaný carsharing má své počátky v USA před zhruba 20 lety, a poté se rozšířil do Evropy. Velkou část uživatelů tvoří mladí lidé, kteří nemají svůj vlastní vůz a jsou bezdětní.

 

Právě se děje

Další zprávy