Bezplatná aplikace ověří původ vozidla

Tomáš Rybecký
12. 6. 2012 12:48
Aplikace k ověření původu vozidla zdarma od občanského sdružení Věci automobilové a firmy Car Detect
Foto: Aktuálně.cz

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK, zadaného občanským sdružením Věci automobilové, patří mezi největší rizika koupě ojetého vozu nejasný původ a případné následné právní spory.

Občanské sdružení Věci automobilové proto na svých internetových stránkách spustilo bezplatnou aplikaci k ověření původu ojetých motorových vozidel. Potřebná data do systému dodává firma Car Detect.

Ocení zákazníci autobazarů

Každý zákazník českých autobazarů jistě ocení možnost ověřit, zda jím vybrané ojeté vozidlo není evidováno u některé leasingové společnosti nebo jako odcizené v databázi Policie ČR. Koupit bezproblémový ojetý vůz není vůbec jednoduchá záležitost. Na kupujícího čeká spousta nástrah, například ve formě rádoby výhodných nabídek.

„Může se snadno přihodit, že si levně koupíte vozidlo, pojedete s ním do zahraničí na dovolenou a na hranicích zjistíte, že ve skutečnosti nejste jeho jediným majitelem," říká Jan Kolečko, ředitel Car Group Holding, s.r.o. „Ve většině takových případů přijdete o auto i o peníze. Hlavním důvodem proč prověřovat původ vozidla je tedy minimalizace rizika výskytu právní vady při koupi ojetého vozidla. Jsme proto velice rádi, že se podařilo navázat spolupráci s Občanským sdružením Věci automobilové a přispět tak ke kultivaci českého trhu s ojetými vozidly."

VIN kód
VIN kód | Foto: Aktuálně.cz

Na stránce www.veciautomobilove.cz tak stačí zadat do příslušného políčka VIN vozidla a během okamžiku dostane klient informaci o tom, zda není vozidlo evidováno v databázi odcizených vozidel Policie České a Slovenské republiky, dále v samotné databázi společnosti Car Detect a také zda není evidováno jako předmět leasingu u celkem 24 leasingových společností.

Konkurence má víc informací, ale není zdarma

„Společnost Car Detect je, dle našeho názoru, leaderem v ověřování původu ojetých motorových vozidel. Data, která nám poskytuje, umožňují prověřit vozidlo nejen v samotné databázi společnosti Car Detect, ale také u celkem 24 leasingových společností a dále v databázi odcizených vozidel Policie České a Slovenské republiky", říká Pavel Foltýn, předseda Občanského sdružení Věci automobilové.

„Skutečnost, že společnost Car Detect poskytuje tato data zcela zdarma, je významným krokem k tomu, aby se služba stala dostupnou pro každého zájemce o ověření původu ojetého vozu. Podle nám známých informací totiž některé konkurenční společnosti poskytují tuto službu za poplatek až několik stokorun. Služba společnosti Car Detect má tedy pro zákazníka značnou přidanou hodnotu," uzavírá Foltýn.

Nutno dodat, že v databázi společnosti Cebia lze za poplatek získat i informaci o ověření roku výroby a vývoji stavu tachometru nabízeného vozidla.

--------------------------------------------------------------------------------

Navštivte české autobazary.

 

Právě se děje

Další zprávy