Automobilka Škoda má zatím řešení pro 300 000 aut, na která se vztahuje aféra Dieselgate

ČTK ČTK
22. 3. 2017 12:59
Škoda dále řeší opravu pro vozy s motory, u kterých švindlovala s údaji o emisích. Zároveň potvrdila, že od příštího roku bude montovat filtry pevných částic také do benzinových motorů.
Filtry pevných částic se od příštího roku budou montovat i do benzinových verzí značky Škoda.
Filtry pevných částic se od příštího roku budou montovat i do benzinových verzí značky Škoda. | Foto: Jakub Plíhal

Škoda Auto dosud vytvořila řešení pro opravu 300 000 vozů z celkem 1,2 milionu aut značky postižených aférou Dieselgate týkající se motorů způsobilých obcházet měření emisí. Třetina z nich, tedy zhruba 100 000 aut, již navštívila servis, kde jim upravili software řídicí jednotky, uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda představenstva Bernhard Maier.

Škoda zatím vyřešila obcházení emisí u dvoulitrových motorů TDI předchozí generace pro modely Superb, Octavia a Yeti. "Očekáváme, že úřady schválí i naše řešení pro vozy 1.2 a 1.6 TDI," dodal Maier.

Na automobilky Škoda Auto a Volkswagen podali kvůli Dieselgate žalobu zatím čtyři Češi. Požadují po nich dohromady odškodnění 510 000 korun za to, že jim firmy do aut namontovaly software falšující laboratorní výsledky měření zplodin.

Skandál vypukl v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern VW, že jeho turbodieselové motory jsou schopné obcházet homologační emisní měření. Řídicí jednotka pozná, když se vůz podrobuje emisnímu testu, a přejde na ekologický režim, při kterém vůz produkuje výrazně nižší množství škodlivin.

Vozy s problematickým motorem EA 189 plnícím normu Euro 5 se už v Evropě neprodávají. Celkově jsou ale namontovány v 11 milionech aut koncernu VW po celém světě. V Česku se problém týká asi 165 000 vozů všech koncernových značek.

Škoda zároveň potvrdila, že bude své vozy s benzinovými motory TSI od příštího roku vybavovat filtry pevných částic, které dosud dodávala jen do turbodieselů.

 

Právě se děje

Další zprávy