Autobazary začala prověřovat certifikační společnost

Radek Pecák Radek Pecák
2. 2. 2013 6:07
Většina jich podle odhadu odborníků neprojde
Foto: Radek Pecák

To, že se v mnoha tuzemských autobazarech nabízejí automobily s pochybným původem a mnohdy takzvaně stočenými kilometry je věc známá.

Právě takové subjekty by ale neměly projít auditovanou certifikací, kterou nyní zahájila společnost TÜV Nord. Během auditu se prověří kvalitu obchodních a technických procesů jednotlivých autobazarů, respektive prodejců ojetých vozidel.

Podle vlastního odhadu společnosti TUV NORD Czech projde náročnou certifikací maximálně 30% českých autobazarů, více než dvě třetiny se tedy ziskem certifikátu svým zákazníkům nebudou moci pochlubit. 

„V České republice je faktický stav, a tedy i mediální obraz obchodníků s ojetinami, velmi špatný. Je tomu tak i přes skutečnost, že zde existují společnosti, které nabízejí vysoký standard nejen v oblasti vlastního prodeje ojetých automobilů, ale i v oblasti poskytovaných záruk, garancí a následného poprodejního servisu. Negativní mediální obraz vytvářejí především prodejci, kteří využívají legislativní nedostatečnosti a prodávají například vozidla s nejasným původem, vozidla s upraveným počítadlem stavu ujetých kilometrů, neposkytují dostatečné záruky atd.", říká Jan Weinfurt, jednatel společnosti TŰV NORD Czech, a pokračuje: „Zákazníci potom hází všechny prodejce do jednoho pytle, protože nemají de facto žádné relevantní kritérium, podle kterého by mohli posoudit jejich kvalitu".

Stejně se certifikují bazary na západě

Certifikace TŰV NORD spočívá především v kontrole plnění legislativních požadavků, managementu systému (zda je zaveden a dodržují se nastavené postupy) a kvality poskytovaných služeb ve vztahu k zákazníkům. V rámci této kontroly se sleduje především nákup vozidel, řízení záznamů, servis vozů, příprava vozidel k prodeji, řízení měřidel, prodej vozů, péče o vozidla během skladování 
a kontrola dokumentace.

Podle Weinfurta budou nastavena stejná kritéria, jaká musí splnit v západní Evropě kvalitní prodejci ojetých vozů.

Audit se bude u obchodníka s ojetými vozy provádět jednou za rok. V případě, že by se objevily relevantní stížnosti od zákazníků, například, že společnost nejedná v souladu s tím, co deklaruje, a realita neodpovídá zavedeným postupům a platné legislativě, je TŰV NORD oprávněna provést šetření na místě a v případě zjištění neshod certifikát odebrat.

TŰV NORD Czech zatím oslovil přibližně 200 českých autobazarů s nabídkou realizace auditu.

Jako první získala certifikát společnost Auto ESA.

Certifikát platí tři roky

"Auditoři společnosti TUV NORD Czech strávili ve všech našich prostorách několik dní a veškeré procesy sledovali opravdu velice pečlivě", říká Filip Kučera z Auto ESA a pokračuje: „Kontrolovali například postupy při výkupu vozů, jejich následnou technickou přejímku, servis, vlastní prodej vozidel včetně kontroly souladu smluv a dokumentace ke konkrétním vozům a mnoho dalších parametrů. Kontrolována byla také kvalita našeho servisního zázemí a vyškolení personálu. Byli jsme opravdu velmi překvapeni, jak důkladný a náročný celý proces je".

Certifikát kvality služeb TÜV NORD Czech je v případě splnění všech podmínek udělen konkrétní společnosti na dobu tří let s každoročním dozorovým auditem.. V případě, že v tomto období dojde k nesouladu mezi certifikovaným standardem a reálně nabízenými službami, může TÜV NORD Czech přidělenou certifikaci odebrat a to bez náhrady. Po uplynutí tří let, může společnost požádat o tzv. recertifikaci, a získat tak certifikát na další období.

Občanské sdružení Věci automobilové, které si klade za cíl kultivovat prostředí obchodu s ojetými automobily, je přesvědčeno, že certifikace je jednou z důležitých cest. "Situace na českém trhu ojetin není dobrá a vítáme proto každý subjekt, který to se zlepšením tohoto stavu myslí vážně a přichází s konkrétními aktivitami, které mohou tento stav zlepšit", říká Pavel Foltýn, předseda  sdružení.

Důležité je podle něho ale také to, aby Česká republika přistoupila k evropskému systému EUCARIS a aby byl Registr motorových vozidel přístupný veřejnosti, stejně tak jako například Katastr nemovitostí. 

 

Právě se děje

Další zprávy