Auto místo wellness: Kia zkontroluje zdraví posádky a spustí terapii

Jan Markovič Jan Markovič
13. 1. 2016 15:49
Auta by mohla své pasažéry léčit. Alespoň to naznačuje koncept Telluride, který představila korejská automobilka Kia na lednovém autosalonu v Detroitu. Vůz s futuristickým interiérem, protisměrně otevíranými dveřmi v druhé řadě a hybridním pohonem ale zatím do výroby nesměřuje.
Koncept Kia Telluride vychází konstrukčně z velkého SUV Sorento.
Koncept Kia Telluride vychází konstrukčně z velkého SUV Sorento. | Foto: Kia

Kia ukazuje, jak by mohla auta v budoucnosti kontrolovat zdravotní stav cestujících. Její koncept Telluride je totiž vybaven sedadly se speciálními hlavovými opěrkami, které pomocí čtyř čidel sbírají informace o zdravotním stavu posádky. Automobilka není v tiskovém prohlášení víc specifická, a tak není jasné, o jaké údaje přesně jde.

Data by ale měla být promítána na displejích zabudovaných do vnitřního obložení dveří. Každý cestující tedy hned uvidí, jak na tom je. V případě problému, například silné únavy, zvládne vůz sám spustit „léčivou“ světelnou terapii. Využívat by měl systém LER (Light Emitted Rejuvenation), který se skládá z diod umístěných na stropě u střešního okna.

Koncept ovšem ukazuje i další technologické „vychytávky“. Vůz je vybaven ovládáním pomocí gest Swipe Command, které je k dispozici pro zadní cestující tak, aby mohli i oni pohodlně kontrolovat zábavní systém. Některé díly palubní desky a dekorace pak byly vyrobeny pomocí technologie 3D tisku, což je pro korejskou automobilku premiéra. Vůz se startuje pomocí tlačítka se snímačem otisků prstů.

Moderní automobil samozřejmě využije hybridního pohonu. V případě Telluride jde o kombinaci benzinového šestiválce s objemem 3,5 litru a elektromotoru. Celkový výkon soustrojí je rovných 400 koní. K dispozici je také pohon všech kol. Dálniční spotřeba (podle amerického měřicího cyklu) by měla být 9,4 litru benzinu na 100 km.

Kia ale zřejmě zůstane jen u konceptu. Přestože výrobu modelu Telluride neplánuje, hodlá některé technologie v něm představené využít u svých budoucích modelů.

 

Právě se děje

Další zprávy