Muzeum s nejhezčími auty najdete v Itálii. Alfou Romeo jezdí karabiniéři i závodníci

Alfetta 2.0 v barvách Karabiniérů.
Alfu Romeo Spider zná pravděpodobně každý. Malý dvoumístný roadster nahradil právě Giuliettu Spider na předchozím snímku a s několika modernizacemi se vyráběl od roku 1966 celých 28 let. K popularitě mu pomohla i filmová role ve snímku Absolvent z roku 1967 s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli. I na ten Alfa v muzeu vzpomíná.
Během 70. let se ale také Alfa Romeo, v té době vlastněná přes státní podnik, dostala do finančních problémů - ne prvních, a ani posledních. O část značky měl nejprve zájem Ford, nicméně nakonec skončila Alfa v roce 1986 v náručí Fiatu, který provedl restrukturalizaci a postupné změny v portfoliu. Ty vedly třeba k uvedení modelu 156 nebo návratu supersportu s označením 8C. V 80. letech automobilka vyráběla třeba také modely 75 (v popředí) nebo 164 (červený sedan).
Kromě vlastních aut Alfa Romeo proslula také spoluprací s různými karosárnami a návrháři - což jsme již zmiňovali. Legendární model 1900 C52 Disco Volante - tedy létající disk - navrhla počátkem 50. let Carozzeria Touring. Spiderů a kupé vzniklo dohromady jen pět, technicky částečně vycházely z Alfy Romeo 1900.
Terénní Alfa 1900 M, známější jako Matta - v překladu zuřivá nebo šílená - patří také mezi známější modely italské automobilky. Vyráběla se mezi lety 1951 a 1954 a vznikla na popud italského ministerstva obrany, které potřebovalo terénní automobil na silnice i do lehčího a těžšího terénu. Za poměrně krátkou dobu výroby vznikly vojenská i civilní verze a celá řada různých karosářských verzí.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
9. 9. 2023 6:32
Je to jedno z nejhezčích automobilových muzeí, které můžete při cestování po severu Itálie navštívit. Z Milána tam dojedete příměstskou dopravou, a pokud se nenecháte odradit výrazně industriálním okolím, odměnou vám bude přehlídka některých z nejhezčích aut italské historie. Řeč je o muzeu Alfy Romeo v Arese. Na co návštěvníky láká, si můžete prohlédnout v galerii.
 

Právě se děje

Další zprávy