Radim Klekner,
jzp
27. 11. 2018 16:01
Mikroplasty, drobné částečky do pěti milimetrů, jsou už téměř všude. Ve vodě, vzduchu i lidském těle. V budoucnu mohou představovat vážná zdravotní rizika, pokud jejich množství ještě poroste. Evropský parlament schválil řadu opatření, která mají omezit používání plastů v nejrůznějších oblastech našeho života. A myslí i na mikroplasty, které se používají například v kosmetice.
Člověk na začátku i konci cesty
Mikroplasty se potravním řetězcem dostanou nakonec i do lidského těla. Na snímku, který pomocí elektronového mikroskopu pořídil britský výzkumník Steve Gschmeissner, je červená krvinka s přichycenými mikroplasty. Červené krvinky mají v průměru 7,5 mikrometru, tedy 0,0075 milimetru.
V roce 2016 se možnými zdravotními riziky mikroplastů v potravinách zabývali experti Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Na základě dostupných studií došli k závěru, že ze střeva může pronikat do lidského těla necelé jedno procento částeček mikroplastů menších než 150 mikrometrů.
Zásadní zdravotní rizika tedy zatím nepředstavují. Pokud ale jejich množství v přírodě bude dál růst, může se situace v budoucnu změnit.