Vědci: Jíte hodně hovězího? Hrozí vám rakovina ledvin

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
29. 12. 2011 18:22
Americká studie doporučuje redukovat dobu tepelné úpravy hovězího masa
Foto: Jaroslav Jiřička

Washington - Lidé, kteří konzumují větší množství hovězího masa, se vystavují vyššímu riziku rakoviny ledvin. S tímto poznatkem přichází americká studie, prováděná na tisících dospělých.

Lidé středního věku, kteří často vyhledávájí hovězí maso, mají o devatenáct procent větší šanci potýkat se s rakovinou ledvin, než jejich vrstevníci, kteří hovězí konzumují ojediněle. Tyto poznatky publikovali vědci pod vedením Carrie Danielové v americkém Journal of Clinical Nutrition.

Danielová z amerického Národního institutu pro rakovinu též upozorňuje, že výskyt nemoci je spojován s chemikáliemi, nalezanými v grilovaném mase.

Danielová pracovala s daty téměř půl milionu lidí starších padesáti let, jejichž stravovací návyky sledovala po dobu devíti let. Osmnácti stům z nich (půl procenta) byla během této doby diagnostikována rakovina ledvin.

Nejnebezpečnější je gril

Nejrizikovější se ukázala skupina, která jedla velké množství dobře propečeného hovězího masa, které obsahuje nejvíce karcinogenních složek, vznikajících během tepelné úpravy.

Epidemiolog Mohammed El-Faramawi z Health Science Center při University of North Texas ovšem varuje před unáhleným vysazením hovězího z jídelníčku: "Hovězí je zdrojem železa a proteinů a je důležitou součástí jídelníčku," řekl El-Faramawi agentuře Reuters.

Podle slov Danielové je nutné pokračovat ve výzkumu, který pomůže odhalit důvody, proč je hovězí maso zdrojem většího rizika onemocnění určitými druhy rakoviny, zatímco ostatních se netýká.

Doporučuje proto minimalizovat dobu, během které hovězí maso přichází do styku s plamenem nebo horkým kovem. Případně maso z části připravit v mikrovlnné troubě a jen dodělat na přímém ohni.

 

Právě se děje

Další zprávy