Holovousy - Mrazy z konce dubna nejvíce poškodily sady na jižní Moravě. "V posledním dubnovém týdnu byly až po šest nocí teploty od minus dvou do minus pěti stupňů Celsia, místy ještě nižší," uvedl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Uvedl, že nejvíce byly postiženy teplejší oblasti Česka, kde dokvétaly peckoviny a v květu byly i jabloně.
Výpadek příjmů z neúrody podle Ludvíka zaznamenají především ovocnářské firmy na jižní Moravě. "Některé podniky by to mohlo dostat i do existenčních problémů," řekl Ludvík. Připomněl, že proti škodám z mrazů, na rozdíl od krupobití, neexistuje komerční pojištění.
Očekávaná nižší úroda v českých sadech by se podle Ludvíka neměla projevit výkyvem spotřebitelských cen směrem nahoru. Výjimkou zřejmě budou jen české meruňky, které spotřebitelé pro jejich chuťové vlastnosti preferují před dovozovými.
"Ceny ovoce v Česku se řídí cenami na evropském trhu. Pokud by ceny stouply, tak ne v důsledku nižší úrody v ČR, ale v jiných pěstitelsky velkých zemích," uvedl předseda ovocnářů. Například Polsko ročně produkuje kolem pěti milionů tun ovoce, což je zhruba třicetinásobek produkce českého ovocnářství.
Škody na úrodě jsou největší na ovoci typickém pro jižní Moravu. U meruněk se předpokládá meziroční propad sklizně o 68 procent na pouhých 708 tun. Úroda broskví má klesnout o 67 procent na 421 tun. "Ve srovnání s dlouhodobým průměrem jsou tyto propady ještě větší," uvedl Ludvík. Například meruněk se v roce 2013 sklidilo přes 3500 tun.
Sklizeň jablek, které jsou hlavním ovocným druhem, by měla meziročně klesnout o 27 procent na asi 113 000 tun. Meziročně nižší se čekají i sklizně u hrušek, švestek, rybízu a višní. "Pouze u třešní se předpokládá sklizeň na úrovni loňského roku. Důvodem je to, že v lokalitách nejvíce poškozených mrazem se třešně pěstují jen minimálně," uvedl Ludvík. Dodal, že mrazy ničily i jahody, kde se čeká propad o 30 procent na asi 2300 tun. Ve srovnání s průměrem posledních tří let by měla být celková sklizeň ovoce nižší asi o 17 procent.
Ztráty z mrazů na úrovni 400 milionů korun nemusejí být jedinými letošními ztrátami ovocnářů. "Na přelomu května a června byla také řada ovocnářských podniků zejména v oblasti středních, východních a severních Čech poškozena vlnou silného krupobití," uvedl Ludvík.
Pěstování ovoce je podle Ovocnářské unie v Česku z dlouhodobého pohledu nerentabilní. Kromě pádu ceny po ruském embargu v roce 2014 se na špatné situaci ovocnářů podepsaly podprůměrné sklizně z let 2010 až 2012. Výsledkem krize odvětví je to, že řada podniků s ovocnářstvím skončila a další kvůli nedostatku peněz na investice ovocnářství omezují. Například v roce 2014 ovocnáři snížili plochu sadů o 11 procent. Celkem je v ČR přes 15 000 hektarů sadů.
Odhad sklizně ovoce v intenzivních ovocných sadech k 15. červnu 2016:
Ovocný druh | Odhad sklizně ovoce k 15.6.2016 (tun) | Sklizeň 2015 (tun) | Meziroční srovnání v procentech (odhad k 15.6.2016/sklizeň 2015) | Tříletý průměr sklizní 2013-2015 (tun) | Srovnání sklizně v procentech (odhad k 15.6.2016/tříletý průměr) |
Jabloně | 113 045 | 155 640 | - 27 | 135 715 | - 17 |
Hrušně | 6272 | 10 002 | - 37 | 7066 | - 11 |
Třešně | 2353 | 2306 | + 2 | 1975 | + 19 |
Višně | 4654 | 5847 | - 20 | 5520 | - 16 |
Meruňky | 708 | 2210 | - 68 | 2546 | - 72 |
Broskve | 421 | 1282 | - 67 | 1354 | - 69 |
Švestky | 5786 | 8742 | - 34 | 7009 | - 17 |
Angrešt | 1,24 | 2 | - 41 | 1,48 | - 16 |
Rybíz bílý a červený | 1295 | 1902 | - 32 | 1677 | - 23 |
Rybíz černý | 383 | 483 | - 21 | 484 | - 21 |
Maliny a Ostružiny | 69 | 46 | + 51 | 28,2 | + 145 |
Celkem | 134.988 | 188.462 | - 28 | 163.376 | - 17 |
Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Ovocnářská unie ČR
Vývoj sklizně v intenzivních sadech v ČR v letech 2008 až 2016:
2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | odhad sklizně k 15.6.2016 | |
jablka | 156 697 | 144 993 | 103 304 | 79 134 | 117 897 | 120 602 | 130 902 | 155 640 | 113 045 |
hrušky | 2649 | 5866 | 3482 | 3103 | 5774 | 7437 | 3758 | 10 002 | 6272 |
třešně | 2023 | 2595 | 1851 | 1519 | 1323 | 1590 | 2030 | 2306 | 2353 |
višně | 6851 | 6891 | 3472 | 5825 | 4340 | 5486 | 5227 | 5847 | 4654 |
meruňky | 2651 | 4209 | 1031 | 2440 | 904 | 3556 | 1871 | 2210 | 708 |
broskve | 3883 | 3038 | 1717 | 1839 | 1465 | 1888 | 893 | 1282 | 421 |
slívy, švestky | 5609 | 7543 | 4218 | 5741 | 3950 | 6536 | 5750 | 8742 | 5786 |
angrešt | 0 | 0 | 0,8 | 0,02 | 0,6 | 0,7 | 1,64 | 2,11 | 1,24 |
rybíz bílý, červený a černý | 3415 | 2919 | 1927 | 1630 | 2524 | 2095 | 2005 | 2385 | 1678 |
maliny, ostružiny | 39 | 36 | 15 | 20 | 28 | 14 | 25 | 46 | 69 |
celkem | 183 817 | 178 090 | 121 019 | 101 249 | 138 205 | 149 205 | 152 464 | 188 462 | 134 988 |
Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Ovocnářská unie ČR