Maso a mléko z klonů nemusí být bezpečné, soudí EU

Reuters, bh
24. 7. 2008 19:30
I když vědci nepřinesli jasné důkazy, Unie je opatrná
Podle zpracovatelů se hovězímu a masu obecně také nesprávně přisuzuje vysoký obsah cholesterolu.
Podle zpracovatelů se hovězímu a masu obecně také nesprávně přisuzuje vysoký obsah cholesterolu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brusel - Maso a mléko z klonovaných zvířat nemusí být bezpečné. K tomuto závěru došla Evropská komise na základě vědecké studie, kterou si nechala zpracovat.

Report Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) konstatoval, že přímé důkazy o škodlivosti produktů z klonovaných zvířat sice nejsou, ale na druhou stranu je zkoumaný vzorek natolik malý, že nelze s jistotou prokázat ani zdravotní nezávadnost.

"Je zřejmé, že závažné zdravotní problémy se mohou častěji a v závažnější formě vyskytovat u klonovaných zvířat než u zvířat z běžného chovu," konstatuje zpráva EFSA.

Evropský strážce nezávadnosti potravin přitom obrátil - ještě počátkem roku dal klonování zelenou.

Evropská komise tak nakonec konečné slovo ve věci povolení prodeje těchto produktů odložila.

Prozatím není ani kam spěchat - klonování zvířat pro komerční účely je totiž stále ve stádiu experimentů, a klonované maso či mléko tak není možné nikde koupit.

Legendární Dolly - vůbec první savec
Legendární Dolly - vůbec první savec | Foto: Aktuálně.cz

Budeme jíst ve "frankenfoodech"?

Ekologové ale ve sporu o "frankenfood", jak se produktům z klonovaných zvířat přezdívá, vidí zásadní spor o vztah člověka k přírodě.

"Důkazy jsou jasné: jsou s tím problémy," řekla ředitelka nevládní organizace Eurogroup for Animals s tím, že klonovaná zvířata trpí více nemocemi a umírají předčasně.

Produkty z klonovaných zvířat je povoleno prodávat v USA a Japonsku. Na trh se ale i tak dostanou jen stěží - v celých Spojených státech nežije ani tisícovka zvířecích jedinců vzniklých manipulací s geny.

 

Právě se děje

Další zprávy