Praha - Vejce v obchodech letos zdražují. Podle údajů Českého statistického úřadu nyní jedno stojí 3,6 koruny, na začátku roku bylo o dvacetník levnější. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé může cena vzrůst i na více než pět korun, zvlášť před Vánocemi.
Na vině je podle ní nedostatek nosnic v Evropské unii, které byly kvůli aféře s insekticidem fipronilem odstavené nebo vybité.
"Cena vajec v Evropě jde výrazně nahoru a dá se tedy předpokládat, že cena vajec v ČR bude také vyšší. V Evropě se kvůli fipronilu snížil stav nosnic a produkce, od čehož se odvíjí právě cena. Samozřejmě toho využívají hlavně obchodní řetězce. Dosud byla v ČR výroba vajec na úrovni rentability a postupně se dostává na výrobní náklady," uvedla Dlouhá. Výrazně zdražují například Německo nebo Polsko.
Tlak na cenu potvrzuje i ministerstvo zemědělství, podle kterého ale není přesný odhad budoucích cen možný. "Aktuální zprávy, které má ministerstvo k dispozici, potvrzují určité omezení nabídky vajec na evropském trhu. Takové omezení vede skutečně k tlaku na růst cen. Objem snížení celoevropské nabídky dosud nebyl kvantifikován a nelze tak vyčíslit ani vazbu zvýšení cen na opatření plynoucí z fipronilové kauzy," uvedla mluvčí úřadu Markéta Ježková. Obnova produkce vajec však podle ní nebude v řádu týdnů, ale měsíců.
Česká republika na začátku září rozšířila povinné kontroly dovezených vajec a vaječných výrobků na insekticid fipronil ze všech členských států Evropské unie. Dříve museli dovozci testovat pouze vejce z Nizozemska a Belgie. Do obdržení výsledků osvědčujících nezávadnost nesmí obchodníci uvolnit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta.
Skandál s jedem ve vejcích vypukl v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících fipronil. Podle Dlouhé mohly být odstaveny miliony nosnic, přesné údaje ale jednotlivé státy nezveřejňují.
Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický.