Firma, která chce těžit lithium v Česku: Čekáme na novou vládu, záložní plán nemáme

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 10. 2017 15:48
Společnost European Metals Holdings dál stojí o těžbu lithia na Cínovci. O věci chce jednat s novou vládou. Firma hodlá dostát závazkům vyplývajících z memoranda, které podepsal ministr Jiří Havlíček (ČSSD).
Keith Coughlan, generální ředitel European Metals Holdings, která má v Česku těžit lithium
Keith Coughlan, generální ředitel European Metals Holdings, která má v Česku těžit lithium | Foto: ČTK

Praha - Zájem australské společnosti European Metals Holdings (EMH) o těžbu lithia u Cínovce na Teplicku v Krušných horách nadále trvá. Firma chce o projektu jednat s novou vládou, které vzejde z víkendových voleb do Sněmovny. Na dnešním briefingu v Praze to uvedl generální ředitel EMH Keith Coughlan.

Společnost podle něj plánuje dostát závazkům z memoranda, které s firmou začátkem října podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). EHM už jednala se státním podnikem Palivový kombinát Ústí. Připravuje se také jednání se státním podnikem Diamo.

Možná těžba lithia v Česku se stala jedním z největších témat předvolební kampaně. Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš memorandum několikrát označil za krádež spáchanou ČSSD. Sociální demokraté označovali kauzu kolem těžby lithia za vykonstruovanou a umělou a za útok vedený hnutím ANO a KSČM. Tvrdili, že ANO se jen snaží zakrýt Babišovy kauzy.

Coughlan dnes řekl, že záložní plán pro případ, že by nová vláda neměla zájem pokračovat ve spolupráci, firma nemá. "Doufáme, že se podaří dojít k řešení situace. A že, jak se projekt bude vyvíjet, tak memorandum o porozumění bude platit i nadále," podotkl.

EMH dnes dále uvedla, že je společností registrovanou v Austrálii se sídlem v Perthu. "Existuje pouze jedna společnost European Metals Holding Limited - australský subjekt není pobočkou subjektu vedeného na Britských Panenských ostrovech," sdělila. Na údajnou provázanost firmy s Britskými Panenskými ostrovy několikrát upozornil Babiš.

Lithium je považováno za kov budoucnosti. V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní právě EMH. S těžbou lithia by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Plánuje dobýt za 21 let 37 milionů tun rudy.

V čele společnosti Geomet stojí od letoška bývalý manažer černouhelné OKD Richard Pavlík. EMH dnes odmítlo tvrzení, že mezi akcionáře firmy patří bývalý spolumajitel OKD Zdeněk Bakala. "Jsme připraveni českým orgánům poskytnout individuální seznam pověřených podílníků," dodal Coughlan.

Minulý týden v pondělí se kvůli kauze lithium na mimořádné schůzi sešli poslanci. Po devítihodinové debatě Sněmovna požádala vládu, aby platnost memoranda zrušila. Končící dolní komora také uvedla, že lithium by měl v Česku těžit státní podnik. Usnesení Sněmovny jsou ale pro vládu pouze doporučující, dolní komora nemůže kabinet úkolovat.

Jak Palivový kombinát Ústí (PKÚ), tak Diamo jsou státní podniky, které se zaměřují především na zahlazování následků hornické činnosti. Zakladatelem obou je ministerstvo průmyslu a obchodu. Oba subjekty si území ČR rozdělily jak teritoriálně, tak s ohledem na typ těžby a dobývaného nerostu.

PKÚ likviduje mimo jiné staré ekologické zátěže po těžbě ropy a zemního plynu na jižní Moravě. Spadají pod něj například také Kladenské doly nebo Východočeské uhelné doly.

 

Právě se děje

Další zprávy