Zálohy za energie pro zákazníky zkrachovalých dodavatelů budou mít strop, uvedl Havlíček

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 11. 2021 16:53
Zálohy za energie pro zákazníky zkrachovalých dodavatelů budou mít strop, uvedl Havlíček

Zálohy za energie pro klienty v režimu dodavatele poslední instance (DPI) budou mít nově stanovený strop. Výše záloh bude zveřejněna v úterý, uvedl toto pondělí na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Energetický regulační úřad (ERÚ) podle něj akceptoval ministerský návrh na stanovení stropu záloh a předloží vyhlášku.

Havlíček ČTK už dříve sdělil, že půjde o stanovení maximální výše zálohových faktur pro DPI, nikoliv ceny za energie. "Chceme tím pomoci ohroženým rodinám, současně se ale musí najít optimální hranice, neboť cesta není zůstat u DPI, ale přejít ke standardním dodavatelům," uvedl v pátek Havlíček. Standardní dodavatelé podle Havlíčka nabídnou nejen lepší cenu, ale i nižší zálohy na energie, a to o 30 až 60 procent.

Do režimu dodavatele poslední instance se dostali bývalí klienti společnosti Bohemia Energy, která ukončila činnost v polovině října, ale i dalších menších dodavatelů. V režimu DPI skončilo na 900 000 odběratelů.

"Zcela chápeme, že stát hledá způsoby, jak zákazníkům pomoci poté, co je jejich dodavatel nechal před zimou v této situaci. Naše zálohy u dodávek elektřiny jsou obecně výrazně nižší než třeba v případě plynu. Průměrná záloha na běžných sazbách je necelých 1700 korun. Jsme ale samozřejmě připraveni postupovat v souladu s tím, jak stát rozhodne," reagoval na Havlíčkovo oznámení mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

 

Právě se děje

Další zprávy