Žádná zvířata ani kouření. Experti radí, co smí majitelé od nájemníků chtít a co ne

Aneta Řezníčková Aneta Řezníčková
15. 6. 2023 17:47
Na trhu s bydlením vládne netradiční situace - nájmy jsou drahé, přesto je o ně velký zájem a je jich nedostatek. Na jednu nabídku mají pronajímatelé desítky odpovědí. To je staví do silné pozice. Redakce Aktuálně.cz dala dohromady přehled nejčastějších podmínek v inzerátech a smlouvách, které okomentovali právníci i zástupci realitních kanceláří a inzertních portálů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Výše kauce

Většina inzerátů požaduje zaplacení kauce, nazývané také jistota či deposit, ve výši jednoho až dvou měsíčních nájmů. V některých inzerátech lze narazit na tří měsíční nájmy, což je zákonný limit. Pokud nájem dosahuje 20 tisíc korun měsíčně, pronajímatel může chtít až 60 tisíc korun. "S vyšší kaucí se setkáváme v případě bytu čerstvě po rekonstrukci nebo u nájemců s domácími zvířaty," uvádí Meyer z portálu Bezrealitky.cz. 

Kauci u sebe pronajímatel drží po dobu trvání nájmu. Slouží především pro případ škod na bytě či dluhu na nájemném a službách. "Vzhledem k situaci na trhu, kdy poptávka po bytech převyšuje nabídku, si mohou pronajímatelé dovolit požadovat vyšší částky. Poměrně často se lze setkat s tím, že pronajímatel žádá zákonný limit, tedy trojnásobek nájemného," uvádí Strnad z kanceláře Polverini Strnad.

Klein z advokátní kanceláře eLegal dodává, že vyšší jistota je pro majitele testem spolehlivosti. Pokud nájemce není schopen uspořit tři nájmy, není jasné, že bude včas platit nájemné, jelikož žije "od výplaty k výplatě".

Vyšší kauce je podle právníků pochopitelná. Pronajímatel podle nich nese velké riziko. "Pokud nájemce přestane platit, pronajímatel mu může dát okamžitou výpověď teprve po nezaplacení nájemného za tři měsíce," vysvětluje Strnad. Po celou dobu musí hradit náklady na byt i soudní řízení ze svého.

 

Právě se děje

Další zprávy